Aanhoudende droogte kondigt opnieuw honger aan in Malawi

Het uitblijven van de regen kan opnieuw een jaar van honger betekenen voor de inwoners van het Oost-Afrikaanse land Malawi. Volgens experts is een masterplan rond irrigatie het enige dat een nieuwe crisis kan afwenden.

  • DFID / Flickr (CC by-nc-sa 2.0) Ook in 2012 leden grote delen van Malawi onder de aanhoudende droogte en was voedsebedeling door buitenblandse hulpverleners noodzakelijk. DFID / Flickr (CC by-nc-sa 2.0)

Het is nog maar negen uur ’s morgens maar de hitte van de brandende zon is al niet meer te harden. Dit type weer wordt door experts toegeschreven aan El Niño, een weerfenomeen dat verantwoordelijk is voor de hittegolf die landen in Zuid- en Oost-Afrika momenteel treft.

Bidden voor regen

Sinds de hittegolf is er in Malawi geen regen meer gevallen, ondertussen al meer dan drie weken. De mensen vrezen dat ze opnieuw een jaar van honger zullen moeten doorstaan.

Op zondag 10 januari leidde de Malawinese president, Peter Mutharika, een ceremonie in hoofdstad Lilongwe en werd er samen met hem in het hele land gebeden voor regen.

Malawi heeft slechts een regenseizoen dat start in november en doorgaat tot in april. De meeste boeren hadden hun maïs al aangeplant (het basisvoedsel in Malawi), sommigen ook al bemest, toen El Niño toesloeg.

El Niño is een natuurlijk fenomeen dat het weer in grote delen van de wereld beïnvloedt. Het zeewater in de oostelijke delen van de Grote Oceaan is dan veel warmer dan normaal. Vaak gaat dat gepaard met een opwarming van het water met minstens een halve graad Celsius gedurende een periode van gemiddeld drie maanden. Over het algemeen komt dit om de twee tot zeven jaar voor.

Koopkracht gedaald

Volgens een rapport van het Malawi Vulnerability Assessment Committee hebben naar schatting 2,8 miljoen mensen in Malawi nood aan voedselhulp na de droogte en de overstromingen die het land tijdens het vorige voedselseizoen teisterden.

Deze situatie kan nog verergeren dit jaar. Daarnaast zijn veel gezinnen er niet in geslaagd om meststoffen in te slaan via het subsidieprogramma van de overheid (FISP) omdat de prijzen van mest verhoogd werden. Dit maakt de arme landbouwers nog meer kwetsbaar. Als de regen toch zou komen, kunnen ze het zich immers niet veroorloven om de nodige meststoffen aan te kopen.

De huidige economische situatie van hoge inflatie en rentetarieven heeft de koopkracht van de meesten nog doen dalen. Een zak maïs van 50 kilogram wordt door leveranciers verkocht voor 15 tot 18 dollar (13 tot 16 euro) terwijl de officiële prijs op de overheidsmarkt Admarc 16 cent (14 eurocent) per kilo is.

‘Leveranciers verkopen de maïs voor veel hogere prijzen maar bij Admarc zijn er lange wachttijden. Soms moeten mensen dagen- en nachtenlang wachten om maïs te bemachtigen, velen geven het na een tijd gewoon op’, zegt Mwandida Mojolo, een moeder van vier uit Gojo, een dorp in het Zuiden van Malawi.

‘Ik heb enkel een kilo maïsmeel kunnen kopen voor 270 kwacha (40 eurocent). Een paar maanden geleden waren er nog mango’s om aan onze kinderen te geven voor ze naar school gingen, nu is dat er zelfs niet meer. Mijn kinderen weigeren soms om naar school te vertrekken. Hoe kan ik leren met een lege maag, zeggen ze me dan.’

Masterplan irrigatie

Experts dringen er bij de overheid op aan om een masterplan rond irrigatie uit te werken dat de landbouwers in staat moet stellen om het hele jaar door te kweken en te oogsten en niet alleen als er regen valt.

‘Op dit moment is de overheid bezig met een onderzoek dat de schade voor de landbouw in kaart moet brengen’, zegt minister voor Landbouw Erica Maganga. Ze ontkent niet dat de situatie ernstig is. ‘Het is een serieuze kwestie die verschillende sectoren treft en ook op verschillende niveaus aangepakt dient te worden als we als land vooruit willen komen’, zegt ze.

In een interview in een plaatselijke krant zei Maganga dat de overheid in tussentijd samen met verschillende ngo’s 2,5 miljoen dollar heeft vrijgemaakt voor het Multi Donor Trust Fund. Mensen die vorig jaar schade leden door de overstromingen, kunnen via dit fonds voedsel en in sommige gevallen ook geld krijgen.

Een aantal andere landbouwpartners hebben 15 miljoen dollar gestort in het fonds voor de distributie van maïs of andere gewassen die resistent zijn tegen droogte.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.