'Aanslagen in Pakistan zijn begin van guerrilla-oorlog' -minister Rehman Malik

Nieuws

'Aanslagen in Pakistan zijn begin van guerrilla-oorlog' -minister Rehman Malik

'Aanslagen in Pakistan zijn begin van guerrilla-oorlog' -minister Rehman Malik
'Aanslagen in Pakistan zijn begin van guerrilla-oorlog' -minister Rehman Malik

De golf van aanslagen in Pakistan piekte op donderdag 15 oktober. In Lahore, Peshawar en Kohat vielen militanten veiligheidsdiensten en residentiële wijken aan. De balans van een bloedige dag zou veertig doden bedragen.

De spectaculaire aanval van opstandelingen op het hoofdkwartier van het leger in Rawalpindi, afgelopen weekend, kreeg een opmerkelijk vervolg op donderdag. Op drie plaatsen in de Punjaabse hoofdstad Lahore werden gebouwen van leger en veiligheidsdiensten aangevallen. Later op de dag waren er ook nog twee zware aanslagen in de North West Frontier Province, in Peshawar en Kohat. In totaal vielen er de voorbije tien dagen meer dan 150 doden in Pakistan bij dit soort geweld.
Niet onlogisch, dus, dat minister van Binnenlandse Zaken Rehman Malik tegen AP zei: ‘De vijand is met een guerrillaoorlog tegen de Pakistaanse staat begonnen.’ De schaal van de aanvallen, de hoeveelheid, de snelheid waarmee ze elkaar opvolgen en de precisie waarmee ze uitgevoerd worden, tonen in elk geval dat de opstandelingen niet langer met blind geweld de samenleving willen destabiliseren, maar dat ze nu bezig zijn aan een echte confrontatie met een van de best uitgeruste legers van de regio.
Op een debat dat op woensdagavond in Antwerpen georganiseerd werd door VVN Youth, zei militair analist Jo Coelmont, van het Egmont Institute, nog dat de strijd in Pakistan onvergelijkbaar was met de chaos in Afghanistan, omdat Pakistan een functionerende staat en een goed uitgerust leger heeft. Dat neemt duidelijk niet weg dat dit leger -dat vooral uitgebouwd is om een conventionele aanval van India te weerstaan- erg kwetsbaar is voor het geweld van de Tehrik e Taliban Pakistan. Dat geweld wordt in het Indiase blad Outlook omschreven als “fidayeen”: suicidaal maar niet op de manier van de zelfmoordterroristen zoals dat de voorbije jaren vaak het geval was. Deze strijders weten dat ze bij hun aanval wellicht zullen omkomen, maar ze blazen zichzelf niet gewoon op. Ze gaan het gevecht aan.
BBC signaleert dat de onenigheid tussen de civiele regering en de legertop over de voorwaarden die de VS opleggen voor hun grote hulppakket -dat vandaag door president Obama ondertekend werd- extra koren op de molen is van de opstandelingen. Volgens de Pakistaanse krant Dawn belette het leger minister Rehman zelfs de toegang tot een ceremonie waarvoor hij nochtans uitgenodigd was. Zoveel te meer verwarring in de leiding van het land, zoveel te makkelijker voor de opstandelingen om toe te slaan.
Verschillende commentatoren wijzen er ook op dat de aanvallen in Lahore nog eens bewijzen dat er in toenemende mate sprake is van een strategisch verbond tussen de Pakistaanse taliban, de internationalisten van Al Qaeda en de jihadi militanten uit Zuid-Punjab (die voordien alleen ingezet werden om in Kasjmir de Indiase troepen aan te vallen). Al in mei zei de Pakistaanse (en internionaal gerespecteerde) journalist Ahmed Rashid ons: ‘De militanten zullen er alles aan doen om de reikwijdte van het conflict zo groot mogelijk te maken, van het noordwesten tot Zuid-Punjab, van de stammengebieden tot Karachi.’
Wie Ahmed Rashids analyse van de situatie in Pakistan en Afghanistan zelf wil horen, is hartelijk welkom op de MO*lezing van 28 oktober in het Kaaitheater. Inschrijven bij jan.buelinckx@mo.be (5 euro inkom, te betalen aan de kassa)