Aardoppervlak warmt op als bossen verdwijnen

Ali Gooya/Unsplash (CC0)

 

Veranderingen in vegetatie, zoals het kappen van bossen, veroorzaken opwarming van het aardoppervlak. Dat constateren onderzoekers van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie.

Het kappen van bossen om plaats te maken voor landbouw in tropische gebieden, veroorzaakt een disbalans in energie die plaatselijk tot opwarming leidt, zeggen ze.

Ze wijzen erop dat natuurlijke ecosystemen een cruciale rol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering, luchtvervuiling en bodemerosie. In het bijzonder bossen kunnen de planeet  beschermen tegen opwarming.

Satelliet

Het onderzoeksteam gebruikte satellietgegevens om de bodembedekking tussen 2000 en 2015 in kaart te brengen en koppelde die gegevens aan verandering in de energiebalans. Vermindering van de vegetatie leidde onder meer in een veranderingen in verdamping van water en de weerkaatsing van straling. Daardoor steeg de oppervlaktetemperatuur.

‘We wisten dat bossen een rol spelen in de regulering van de oppervlaktetemperatuur en dat ontbossing invloed heeft op het klimaat’, zegt hoofdauteur Gregory Duveiller. ‘Maar dit is de eerste keer dat we op grond van data-analyse systematisch de biofysische mechanismen achter dit proces hebben onderzocht.’

De onderzoekers keken naar veranderingen bij verschillende soorten vegetatie, variërend van groenblijvende bossen tot savannes, struikgewas, grasland, akkerland en moeras. Het was echter vooral de verwijdering van vegetatie bij tropische, groenblijvende bossen die leidde tot opwarming van het aardoppervlak.

De studie is gepubliceerd in Nature Communications.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift