Abbas onder druk om ontslag te nemen

Nieuws

Abbas onder druk om ontslag te nemen

06 oktober 2009

Hamas en verschillende andere Palestijnse groeperingen eisen het aftreden van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Ook elders in het Midden-Oosten stijgt de verontwaardiging over de Palestijnse steun voor het uitstel van de stemming over een belangrijke VN-resolutie. Die zou kunnen leiden tot de vervolging van Israël voor oorlogsmisdaden in Gaza.

Volgens Mahmoud al-Zahar, een van de topmensen van Hamas, is Abbas daarmee schuldig aan een “erg grote misdaad” tegen het Palestijnse volk. “Hij moedigt de Israëli’s op die manier aan om Gaza aan te vallen, Hamas te vernietigen en mensen te vermoorden omdat ze voor Hamas hebben gestemd”, zei al-Zahar maandag. “Hij moet ontslag nemen en terechtstaan. Hij vertegenwoordigt geen enkele Palestijn.”
Honderden mensen protesteerden op de Westelijke Jordaanoever tegen de beslissing van de Palestijnse Autoriteit (PA) om het uitstel van de stemming in de VN te steunen. Die stemming zal uitmaken of de VN zich aansluit bij de conclusies van het rapport van Richard Goldstone en de VN-mensenrechtencommissie.
“De belissing is een mes in de rug en het hart van alle martelaren”, zei Jamal al-Jumaa, een van de betogers. Ook in Jeruzalem eisten manifestanten excuses van Abbas. “Als de regering iets te maken heeft met de beslissing, dan willen we dat ze aftreedt”, zegt Muhammad Jadallah, hoofd van de Coalitie voor Jeruzalem. Ook in Europa lanceerden 32 pro-Palestijnse groeperingen een gelijkaardige oproep.

Abbas in de verdediging

De stemming over het mensenrechtenrapport wordt gezien als een belangrijke stap in het proces om Israëlische soldaten en Palestijnse strijders te doen terechtstaan voor oorlogsmisdaden voor het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC).
 
Het 575 pagina’s tellende rapport legt zowel schuld bij Israël als bij de Palestijnse strijders, maar was kritischer voor de Israëlische troepen omdat die “burgers in het vizier namen en terroriseerden.”
Vrijdag bleek echter dat de stemming uitgesteld is tot maart 2010, naar verluidt op vraag van de Palestijnen. Critici zien daarin een toegeving van Abbas onder Amerikaanse druk, maar de Palestijnse president ontkende dat met klem. “De vraag om uitstel kwam niet van ons. We zijn niet eens lid van deze internationale organisatie”, zei hij zondag. “Ik ben van mening dat de alle Arabische broeders lid zijn van die organisatie en dat ze allemaal goed weten dat het uitstel gebeurde met hun medeweten en goedkeuring.”

Stijgende verontwaardiging

Volgens Nour Odeh, correspondent van Al Jazeera op de Westelijke Jordaanoever, stijgt de verontwaardiging van mensenrechtenorganisaties en Palestijnse politieke fracties, waaronder Fatah, de beweging van de president zelf.
Velen vragen zich ook af welke gevolgen de crisis zal hebben op de inspanningen om de Palestijnen te verzoenen. Egypte heeft Hamas en Fatah eind deze maand uitgenodigd om de geschillen bij te leggen en een regering van nationale eenheid te vormen. Maar Hamas lijkt een verzoening onder de huidige omstandigheden alvast geen warm hart toe te dragen. “Ik zou persoonlijk prefereren om de ontmoeting uit te stellen, want we kunnen niet samen zitten met een crimineel die dergelijke fouten maakt”, zegt al-Zahar.
Ook binnen Fatah is er veel contoverse over de stap. “Dit komt ons duur te staan”, zegt een anonieme bron binnen de beweging. “We zullen jaren nodig hebben om deze fout recht te zetten.”
Ook Syrië is verontwaardigd, en heeft een gepland bezoek van Abbas aan Damascus uitgesteld.