Burkina Faso telt meer dan een miljoen mensen op de vlucht. Zestig procent daarvan is kind.

Acute ondervoeding bij half miljoen kinderen in Burkina Faso

RobertoVi / Pixabay

Meer dan 535.000 kinderen in Burkina Faso kampen met acute ondervoeding, zegt de VN-kinderorganisatie Unicef. De COVID-19-pandemie is een van de oorzaken.

Dat meer dan een half miljoen kinderen in het land te weinig of slechte voeding krijgt, is niet eerder voorgekomen, zegt Unicef. Ongeveer 156.000 kinderen zijn ‘ernstig ondervoed’ en lopen negen keer meer kans dan goed gevoede kinderen om te overlijden.

‘De situatie wordt verergerd door ontheemding als gevolg van onveiligheid, gebrek aan inkomen en slechtere toegang tot gezondheidszorg en voeding’, zegt James Mugaju, plaatsvervangend vertegenwoordiger van Unicef in Burkina Faso.

COVID-19

‘De COVID-19-pandemie heeft grote impact op huishoudens en hun mogelijkheden om te voorzien in de basisbehoeften van de kinderen’, zegt Mugaju. ‘Deze kinderen betalen de hoogste prijs en hebben te maken met een crisis op drie terreinen: veiligheid, gezondheid en voedsel.’

Burkina Faso telt meer dan een miljoen mensen op de vlucht. Zestig procent daarvan is kind, 3,3 miljoen van de intern ontheemden hebben te maken met acute voedselonzekerheid.

Volgens het rapport van Unicef is het probleem het grootst in de stad Gorom-Gorom in de Sahelregio en in Barsalogho in de regio Centre-Nord, waar veel van de vluchtelingen worden opgevangen.

Unicef verstrekt onder meer verrijkte voeding om de ondervoeding te behandelen. ‘Goede voeding is belangrijk voor de fysieke en cognitieve ontwikkeling van de kinderen’, zegt Mugaju. ‘Dat geeft ze gelijke kansen als ze opgroeien en mogelijkheden hun volledig tot bloei te komen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.