Advocaten dienen klacht in voor moord op Irakese burgers

Nieuws

Advocaten dienen klacht in voor moord op Irakese burgers

Sanjay Suri

09 mei 2004

Een groep advocaten wil het Britse leger in eigen land laten veroordelen voor twaalf moorden op Irakese burgers. Als hun klacht ontvankelijk wordt verklaard door het hooggerechtshof, dan heeft dat verstrekkende gevolgen voor de Britse buitenlandse operaties.

De klacht is gestoffeerd met bewijsmateriaal dat Maznin Younis, één van de advocaten, verzamelde tijdens een bezoek aan Irak. Ze draait voorlopig rond 12 Irakese burgerslachtoffers die gedood zouden zijn door Britse troepen, maar mogelijk komen er nog cases bij. Het gaat onder meer om een man die dood werd geslagen in de gevangenis, een man die gedwongen werd een rivier over te zwemmen maar verdronk als gevolg van zijn verwondingen en een vrouw die tijdens het avondmaal een kogel door het hoofd kreeg thuis bij haar familie, zegt Phil Shiner van Public Interest Lawyers, een groep gebaseerd in Birmingham.

Public Interest Lawyers noemt de bewijslast loodzwaar. Een aantal van de families van de slachtoffers heeft reeds een schadevergoeding van het Britse leger gekregen. Het ministerie ontkent dat laatste niet - een woordvoerder noemt bedragen van 800 tot 1600 dollar - maar zegt dat het niet aansprakelijk is.

Als het hooggerechtshof in Londen oordeelt dat een moord gepleegd door een Britse soldaat in het buitenland strafbaar is in Groot-Brittannië, dan is er een belangrijk juridisch precedent. Dat is precies de opzet van Public Interest Lawyers.

Het wordt een race tegen de tijd. Voor 30 juni, de ontbinding van het voorlopige bewind, moet de klacht ontvankelijk worden verklaard. Anders zijn de kansen op slagen nog miniem. Dat heeft alles te maken met de aard van de zaak, die helemaal draait rond bevoegdheden.

Advocate Felicity Williams ziet een Britse rechtbank oordelen, ook al speelden de feiten zich af in Irak . Voor Europese rechtbanken geldt de regel dat de Europese verdragen van toepassing zijn in een land als Irak, als dat bezet wordt door een Europees land. En het lijdt geen twijfel dat het Britse leger het zuiden van Irak controleert.

De klacht valt slechts toevallig samen met de publicatie van de spraakmakende foto’s van de behandeling van Irakese gevangenen in de tabloid Daily Mirror. De twaalf gevallen staan daar volledig los van. (mm/mc)

Sanjay Suri

Xml=7

Ref: mm hd