Afrika en Rusland boos over “homopostzegels” VN

De zes postzegels die de Verenigde Naties (VN) hebben uitgebracht als onderdeel van een campagne voor homorechten, stuiten op hevige kritiek van tientallen Afrikaanse landen en Rusland.

  • UN Photo/Rick Bajornas (CC by-nc-nd 2.0) In plaats van de VN aan te vallen vanwege de publicatie van een serie postzegels, zouden de Afrikaanse landen en Rusland zich volgens Boris Dittrich beter kunnen richten op ‘het elimineren van discriminatie en geweld tegen LGTB'ers.’ UN Photo/Rick Bajornas (CC by-nc-nd 2.0)

De Tanzaniaan Justin Kisoka, woordvoerder van de 54 Afrikaanse landen bij de VN, heeft bij secretaris-generaal Ban Ki-moon zijn “ernstige zorgen” geuit over de “alarmerende” introductie van de postzegels. Op de zegels zijn onder meer afbeeldingen te zien van partners van hetzelfde geslacht die elkaar omhelzen.

De uitgave van de postzegels is volgens Kisoka in strijd met de principes van de VN en de cultuur en normen van veel lidstaten. Hij eist dat de zegels uit de roulatie worden genomen en wil ook dat het geld dat ervoor gebruikt is uit het VN-budget, teruggestort wordt. Daarnaast eist hij details over de Free and Equal-campagne van de VN, de wereldwijde campagne voor rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en trangenders.

Ook Rusland is niet blij met de campagne. De Russische diplomaat Sergej Khalizov liet weten dat de kwestie ‘serieuze problemen heeft veroorzaakt voor een aantal delegaties.’

Fundamentele rechten

Boris Dittrich, directeur voor de Belangen van Seksuele Minderheden bij mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), zegt dat de postzegels passen binnen het raamwerk van de Free and Equal-campagne van de VN. ‘Ze reflecteren dat fundamentele rechten zoals vrijheid van expressie, het recht op privacy en non-discriminatie voor ieder individu gelden, los van seksuele oriëntatie of genderidentiteit.’

‘De postzegels reflecteren dat fundamentele rechten voor ieder individu gelden.’

In plaats van de VN aan te vallen vanwege de publicatie van een serie postzegels, zouden de Afrikaanse landen en Rusland zich volgens hem beter kunnen richten op ‘het elimineren van discriminatie en geweld tegen LGTB’ers.’

Plaatsvervangend VN-woordvoerder Farhan Haq zegt in een reactie dat de secretaris-generaal volledig achter de Free and Equal-campagne staat, en vindt dat de mensenrechten van alle mensen gerespecteerd moeten worden. ‘Verder heb ik geen commentaar op de postzegelkwestie.’

Antihomowetten

Momenteel zijn er ongeveer 79 landen met antihomowetten. Daarvan liggen er 34 in Afrika, inclusief Zimbabwe, Nigeria, Kenia, Angola, Botswana en Tanzania.

De serie postzegels is mede gesponsord door de permanente VN-vertegenwoordigingen van Argentinië, Australië, Chili, El Salvador, Duitsland, Israël, Nederland, Noorwegen, Groot-Brittanië, de Verenigde Staten, Uruguay en de delegatie van de Europese Unie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift