Afrikaanse asielzoekers gewond na opstand in Israël

Nieuws

Afrikaanse asielzoekers gewond na opstand in Israël

Liesbet Van Hoe

25 mei 2012

Tientallen Afrikaanse vluchtelingen raakten gewond in rellen in Tel Aviv, de tweede grootste stad in Israël. Het geweld brak uit tijdens een protest van burgers, die het vertrek van de asielzoekers eisen. De opstand vond plaats na een onstuimig betoog van Miri Regev en Danny Danon van de regerende partij Likoed.

Een opstand in de Israëlische stad Tel Aviv heeft tientallen gewonde Afrikaanse asielzoekers als gevolg. Duizenden betogers kwamen met politici op straat om het vertrek te eisen van de vluchtelingen.

Ongeveer 60.000 asielzoekers van Eritrea en Soedan arriveerden in Israël, vluchtend van armoede, onderdrukkende regimes en politieke instabiliteit. Europa vormt geen alternatieve bestemming, want die route wordt door de regering van Libië en door de burgeroorlog geblokkeerd.

‘Uitdrijving is de enige oplossing’

Het geweld brak uit na een hevig betoog door Miri Regev en Danny Danon van de regerende partij Likoed. Volgens de Israëlische krant Ha’aretz werden de asielzoekers beschreven als ‘kanker in ons lichaam’. Verder beloofden ze de inwoners dat ze ‘zouden doen wat ze kunnen om de vluchtelingen terug te brengen naar waar ze thuishoren’.

Danny Danon, hoofd van een belangengroep dat naar een oplossing zoekt voor illegale immigratie, zei dat ‘het gesprek over uitdrijving te starten de enige oplossing is voor het probleem’. Eerder dit jaar zei de Benjamin Netanyahu, eerste minister van Israël, dat migranten het joods karakter van het land bedreigen.

Oded Diner is campagneverantwoordelijke bij Amnesty International Israël. ‘De taal die de overheid spreekt, is bewust misleidend. Het gaat niet om economische vluchtelingen en ze vormen geen veiligheidsrisico. De overgrote meerderheid wil niet liever dan terugkeren naar hun eigen land mocht dat mogelijk zijn’, zei Diner in een eerder gesprek met MO*.

‘Toch erkent de Israëlische overheid hen niet als asielzoekers, terwijl ieder Europees land dat wel zou doen. De aanvragen van vluchtelingen uit die landen worden niet eens gecontroleerd’, gaat Diner verder.

In de Verenigde Staten kwamen Joodse groepen op straat om de Israëlische bevolking op te roepen de Afrikaanse vluchtelingen te beschermen tegen het geweld. ‘We hopen en verwachten dat de autoriteiten de aanvragen om in Israël te blijven, gebaseerd op angst voor vervolging in hun thuisland, op een menselijke manier in overweging zal nemen en internationale normen worden gerespecteerd’, zegt rabbijn Steve Gutow, hoofd van de Joodse Raad voor Publieke Zaken.

‘De hel van de woestijn’

De vluchtelingen worden vaak meegenomen door smokkelaars, onderweg misbruikt en maanden vastgehouden. De vrijwilligers van Physicians for Human Rights, een organisatie die medische hulp verleent, verzamelde de getuigenissen in de bundel Desert Hell.

De asielzoekers worden tegen betaling vrijgelaten aan de Israëlische grens, waar door de regering een nieuw hek gebouwd wordt om hen op afstand te houden. Eens de grens over, worden de asielzoekers opgepikt door het Israëlisch leger dat hen naar een detentiecentra in de Negrev-woestijn brengt, of terugstuurt.