Afrikaanse homo’s en lesbo's eisen rechten op

Nieuws

Afrikaanse homo’s en lesbo's eisen rechten op

Joyce Mulama

28 juni 2006

AFRIKA: Afrikaanse homo's en lesbo's eisen rechten op

NAIROBI, 28 juni (IPS) - "Wij zijn hier, we leven in de gewone wereld, we betalen belastingen zoals iedereen", zegt Donna Smith. Zij behoort tot een zwarte lesbische organisatie en was een van de sprekers tijdens een drukbijgewoonde vergadering met homo's en lesbiennes uit heel Afrika in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Veel Afrikanen beschouwen homoseksualiteit als iets dat uit het Westen komt, een zeer on-Afrikaanse neiging. In veel Afrikaanse landen is seksueel contact met een partner van hetzelfde geslacht nog altijd strafbaar. In Kenia bijvoorbeeld, kan je er tot veertien jaar gevangenisstraf voor krijgen.

En zelfs als homo’s op vrije voeten blijven, is discriminatie niet van de poes. “Ik werkte in een instituut voor voortgezet onderwijs. Toen mijn vrienden ontdekten dat ik homo ben, verdwenen ze plots allemaal, alsof ik een besmettelijke ziekte had”, getuigt David Kuria uit Kenia.

In het allerergste geval mondt discriminatie uit in geweld, zegt Fikile Vilakazi van de Coalitie van Afrikaanse Lesbiennes, met hoofdkwartier in de Namibische hoofdstad Windhoek. Vilakazi verwijst naar de moord op de negentienjarige Zoliswa Nkonyana. Zij werd eerder dit jaar het slachtoffer van een bende in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad omdat ze van vrouwen houdt.

Vilakazi wijst erop dat de houding van de politie de zaak vaak verergert. “Een aantal verkrachtingen en aanvallen worden gerapporteerd aan de politie. Maar die doet er lang over om te reageren. En als je aangifte komt doen, reageert de politie door te vragen waarom iemand lesbisch is.”

“De vijandige houding van artsen en verplegers maakt dat veel MSM (mannen die seks hebben met mannen) aarzelen om hen te raadplegen. Daardoor lopen ze een hoger risico op HIV/aids”, zegt Angus Parkinson. Hij hoort bij Liverpool Voluntary Counselling and Testing and Care Kenya, een organisatie die werkt rond HIV/aids.

“Veel MSM weten weinig over seksueel overdraagbare aandoeningen. Ze denken dat ze weinig gevaar lopen, terwijl ze maar af en toe condooms gebruiken zonder de juiste glijmiddelen.”

Homoseksualiteit stuit ook op verzet uit religieuze hoek. Dat bleek nog eens toen Afrikaanse Anglicaanse aartsbisschoppen de banden verbraken met de Episcopale Kerk van de Verenigde Staten omdat die in 2004 Gene Robinson wijdden als bisschop van het Amerikaanse New Hampshire. Robinson komt er openlijk voor uit dat hij homoseksueel is.

Volgens Cary Alan Johnson, een van de coördinatoren bij Internationale Mensenrechtencommissie voor Homo’s en Lesbiennes met hoofdzetel In New York, zijn de wetten die seks tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar maken de kern van het probleem, en ligt ook daar de sleutel van de oplossing. “De homogemeenschap in de wereld groeit en we kunnen haar rechten niet blijven negeren. Als overheden de mensenrechten respecteren, moeten de rechten van homo’s en lesbiennes geïncorporeerd worden in dat ruimere kader”, zegt hij.

De homo’s en lesbiennes geven de moed niet op. Tijdens de tweede Afrikaanse conferentie over seksuele gezondheid en rechten in Nairobi eerder deze maand lanceerden activisten uit Zuid-Afrika, Namibië, Swaziland, Kenia, Uganda en Tanzania in Kenia het boek ‘Tommy Boys, Lesbian Men and Ancestral Wives: Female Same Sex Practices in Africa’. Dat doet het verhaal van lesbische seksualiteit in het oosten en zuiden van Afrika. Afrikaanse lesbiennes vinden ondanks de tegenstand van hun gemeenschap toch manieren om hun seksualiteit te beleven. (ADR/PD)