Stormloop op aircosystemen

Airco duwt CO2-uitstoot in India en Europa de hoogte in

Wallpaperflare (CC0)

Hoewel airco’s de hitte kunnen verlichten die gelinkt is aan de opwarming van de aarde, draagt de bijkomende elektriciteit die daarvoor nodig is cynisch genoeg bij aan de klimaatcrisis.

Tussen nu en 2050 kan de stijgende vraag naar airconditioners — om de hogere temperaturen als gevolg van de klimaatverandering tegen te gaan — de CO2-uitstoot aanzienlijk doen stijgen. In Europa alleen al kan dat tot een extra uitstoot van 17 miljoen ton CO2 per jaar leiden.

Een nieuwe studie gepubliceerd in Scientific Reports werpt licht op de mogelijke impact van klimaatverandering op het gebruik van airconditioners in Europa en India.

In beide regio’s is nu al een stormloop op aircosystemen te merken. In Europa zijn de temperaturen nog relatief gematigd maar zijn de inwoners welvarender. In India is het in sommige staten een pure noodzaak door de extreme temperaturen.

Vicieuze cirkel

De studie suggereert dat tegen 2050, bij een verwachte opwarming van 2 à 3 °C, het gebruik van airconditioning in Europa kan verdubbelen, en in India kan verviervoudigen. In beide regio’s zouden dan zo’n 40 % van de huishoudens over airconditioning beschikken.

‘Airconditioning als adaptatiestrategie aan de hitte brengt onze inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen in gevaar.’
Enrica De Cian, hoogleraar Milieueconomie

Hoewel airco’s de hitte kunnen verlichten die gelinkt is aan de opwarming van de aarde, draagt de bijkomende elektriciteit die daarvoor nodig is cynisch genoeg bij aan de klimaatcrisis.

De onderzoekers schatten dat die extra energieproductie tegen 2050 kan leiden tot een jaarlijkse stijging van de CO2-uitstoot van 7 tot 17 miljoen ton in Europa en maar liefst 38 tot 160 miljoen ton in India. De cijfers zijn gebaseerd op de prognoses van de brandstofmix voor energieprojectie en van de gemiddelde temperaturen. Ter vergelijking: de Belgische uitstoot in 2021 was zo’n 111 miljoen ton CO2-equivalent.

Energie-efficiëntie

‘Aangezien de elektriciteitsproductie nog steeds voornamelijk gebaseerd is op fossiele brandstoffen, brengt airconditioning als adaptatiestrategie aan de hitte onze inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen in gevaar’, zegt Enrica De Cian, hoogleraar Milieueconomie.

Haar collega Francesco Colelli voegt eraan toe dat de trend kan leiden tot een piek in het elektriciteitsverbruik, waardoor de prijzen zouden kunnen stijgen en er aanzienlijke investeringen nodig zouden zijn in het elektriciteitsnetwerk.

Om deze risico’s te verzachten, benadrukt de studie de noodzaak van een grotere energie-efficiëntie in de airconditioners die worden verkocht, met name in India waar de efficiëntie zelfs bij de beste modellen vaak te wensen overlaat. Verder moet er volgens de onderzoekers harder gestreefd worden naar een koolstofarme energieproductie en strengere doelstellingen voor het terugdringen van broeikasgassen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.