Akkoord rond economische migratie

Nieuws

Akkoord rond economische migratie

09 oktober 2007

Het eerste rooms-blauwe akkoord is een feit. Na 122 dagen onderhandelen zijn de oranje-blauwe partijen het eens geraakt over migratie en asiel. Verschillende media melden dat er onder meer een systeem met 'green cards' komt om economische migratie toe te laten.

Niet EU-burgers kunnen een green card krijgen als bepaalde vacatures niet ingevuld geraken met eigen Europese werknemers. Mensen die illegaal in het land verblijven, kunnen zich volgens de krant Le Soir laten regulariseren indien ze werken of als zelfstandige aan de slag zijn.
De Vlaamse werkgeversorganisatie VOKA zegt opgetogen te zijn over deze economische migratie. Ook UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, reageert tevreden op het door de formatieonderhandelaars afgesloten akkoord ook economische migratie toe te laten en geïntegreerde illegalen te regulariseren in functie van tewerkstelling in het officiële circuit.
Geert Lambert van Spirit vindt dat de CD&V ‘mee in het rechts-liberale verhaal stapt dat weinig meer is dan een economische survival of the fittest.’ Bovendien zal dit migratiebeleid volgens Lambert de arbeidsmarkten in de landen van herkomst ontwrichten ‘door hun investeringen in onderwijs weg te kapen als de eerste de beste minerale grondstof’.

Strenger

De onderhandelaars hebben ook beslist dat de asielprocedure sneller moet en het uitwijzigingsbeleid strenger moet toegepast worden. Ook de voorwaarden tot gezinsheriniging zullen strenger worden en beperkt voor werkende mensen.
Er komt ook geen grote regularisatiegolf van illegalen. ‘Integendeel, het succesvolle asielbeleid van minister Dewael wordt verder gezet’, klinkt het op de site van Open VLD.
‘De huidige regularisatieprocedure is een doos van pandora. De wet voorziet geen termijnen waarbinnen de beslissing moet genomen worden, geen criteria op basis waarvan de beslissing genomen moet worden en laat de beslissing louter over aan de goed- of afkeuring van de minister van Binnenlandse Zaken. Een dergelijke procedure leidt tot onzekerheid en werkt een willekeurige procedure in de hand. Het is deze procedure dat Oranje-Blauw in stand wil houden’, zegt Groen!

Minderjarigen in gesloten centra

De onderhandelaars zijn niet van plan de opsluiting van minderjarigen stop te zetten, want de gesloten centra worden aangepast aan gezinnen. Artsen zonder Grenzen verbleef een jaar lang in vijf gesloten centra voor alleenstaanden en gezinnen, en onderzocht daarbij 167 mensen waaronder 22 kinderen. De kinderen verbleven gemiddeld 65 dagen in gesloten centra. Zestig procent van hen kampt met psychologische problemen als gevolg van de opsluiting’, zegt Artsen zonder Grenzen.