Albino's in Tanzania vrezen voor hun leven
Diana Grasso
09 juni 2008
In Tanzania is de jacht geopend op albino’s. Vorig jaar werden 19 albino’s vermoord omdat hun organen ‘magische krachten’ bevatten en dit de poort naar rijkdom opent. De overheid neemt preventieve maatregelen.
Volgens de Tanzaniaanse krant The Citizen telt het land het grootste aantal albino’s ter wereld. Achtduizend hebben zich laten registreren maar de organisatie Tanzania’s Albino Society (TAS) schat het totaal op 150.000. Een tekort aan melanine, een kleurpigment, zorgt voor de rode ogen, bleke haren en huid van een albino.
In Tanzania vormen zij de ‘blanken’ onder de zwarte massa. Kruidendokters beweren dat albino’s ‘magische krachten hebben’. Het mengen van organen en andere delen van het lichaam in ‘toverdrankjes’ zouden leiden tot het ultieme geluk en rijkdom. Vorig jaar werden 19 albino’s vermoord in Tanzania, in de omgeving van het noordelijk gelegen Victoriameer honderd.
Albino = taboe
‘Traditioneel is de geboorte van een albino een taboe of rust er een vloek op. Sommigen geloven dat de geboorte van een albino het gevolg is van een beheksing van de familie,’ zegt John Makumbe, professor in de Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Zimbabwe.
Jakaya Mrisho Kikwete, de Tanzaniaanse president, neemt de situatie ernstig en laat alle albino’s in het land registreren omwille van hun veiligheid. The Citizen beschrijft de gebeurtenissen als ‘een nationale ramp’.
Vooral oudere Tanzaniaanse vrouwen met rode ogen worden, in tegenstelling tot oudere mannen met rode ogen, geassocieerd met hekserij.
‘Als de huid gestroopt wordt, wordt deze getransporteerd naar Malawi, Zambia, Mozambique, Zuid-Afrika en Congo. De eindbestemming is West-Afrika. Hier wordt de huid gebruikt voor religieuze rituelen. De prijs varieert tussen de 1.500 en 6.100 euro, naargelang de ouderdom van het slachtoffer,’ schrijft de nieuwssite BBC.
Vernedering
Albino’s worden vaak vernederd door hun zwarte landgenoten. ‘Zeru’ betekent ‘albino’ in het Swahili. De Tanzaniaanse albino’s vinden deze uitdrukking vernederend. Sinds 2000 is het woord verboden. In april mocht de eerste albino, een vrouw, tot het parlement toetreden. Dit kwam als een verassing voor haar.