“Alleen eerlijke verkiezingen kunnen vrede brengen in Sierra Leone”

Nieuws

“Alleen eerlijke verkiezingen kunnen vrede brengen in Sierra Leone”

Als de verkiezingen in Sierra Leone volgende maand niet vrij en eerlijk verlopen, kan dat leiden tot verhoogde politieke spanningen en misschien zelfs nieuwe conflicten in het kapotgeschoten land. De kiescommissie moet alle beschuldigingen rond fraude correct afhandelen, vindt de Internationale Crisisgroep.

Op 11 augustus staan sinds het einde van de burgeroorlog in 2001 voor de tweede keer nationale verkiezingen op het programma voor Sierra Leone. De nationale kiescommissie heeft volgens de Internationale Crisisgroep al goed werk geleverd en vertrouwen gewekt, maar de keuze van de verkiezingsdag is ongelukkig en zal de verkiezingen er niet makkelijker op maken. Augustus vormt het hoogtepunt van het regenseizoen in Sierra Leone: wegen zijn moeilijk berijdbaar en het openbare leven valt nagenoeg stil.
De vorige presidentsverkiezingen in 2002 werden gewonnen door Ahmed Tejan Kabbah. Zijn regeringspartij, de Volkspartij van Sierra Leone (SLPP), viel uiteen en een nieuwe partij, de Volksbeweging voor Democratische Verandering (PMDC), zag het daglicht. In 2004 haalde de All People’s Congress-partij daar haar voordeel uit.
Dit jaar kwam het tot verhoogde spanningen tussen de twee kemphanen, de SLPP en de PMDC. In het district Pujehan werden huizen in brand gestoken. Niemand eiste de verantwoordelijkheid op, er kwam ook geen veroordeling. “Het gebrek aan transparantie herinnert aan de oorlogsjaren en ondermijnt het vertrouwen in de rechtsstaat”, vindt de Internationale Crisisgroep. 
“De verkiezingen moeten geweldloos verlopen en de resultaten moeten gerespecteerd worden. De nieuwe verkozenen moeten corruptie, machtsmisbruik en de jeugdwerkloosheid meteen aanpakken”, zegt de denktank. Indien er problemen opduiken sluit de organisatie niet uit dat er opnieuw conflicten uitbreken. “Het geduld van de bevolking is op”.