Alterfin ontsnapt aan financiële crisis

Nieuws

Alterfin ontsnapt aan financiële crisis

11 maart 2009

Alterfin, dat investeert in microkredietinstellingen en verenigingen van fair trade producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, heeft een uitzonderlijk jaar achter de rug. De coöperatieve vennootschap boekte een winst van 548.986 euro.

Alterfin wist te ontsnappen aan de crisis omdat haar aandeelhouders sociale impact en risicobeheersing veel hoger inschatten dan het maximaliseren van de winst. Bovendien investeert de instelling enkel in de reële dagelijkse economie van arme bevolkingsgroepen in het Zuiden en niet in afgeleide financiële producten.
Eind 2008 beheerde Alterfin een portefeuille van 37,8 miljoen dollar. Haar 63 partners in het Zuiden bereikten samen meer dan 773.000 kleine ondernemers en boeren. Minstens 50.000 daarvan werden gefinancierd via kredieten die beheerd worden door Alterfin. ‘Uit de resultaten van onze bevragingen blijkt dat onze acties hoe langer hoe meer mensen bereiken’, zegt Hugo Couderé, directeur van Alterfin.
‘Sociale impact gaat echter niet alleen over hoeveel mensen we bereiken, maar wie we bereiken en wat het effect is van de financiering op hun leven. Het gemiddelde kredietbedrag gaat van 340 euro in Afrika tot 630 euro in Latijns-Amerika. Het gemiddelde microkrediet ligt (ver) beneden het gemiddelde nationale inkomen per capita in de respectievelijke landen. Dit wijst er op dat de MFI partners wel degelijk arme(re) groepen in de samenleving bereiken’, zegt Couderé.