"Amerikaanse huurlingen opereren in Pakistan"

Nieuws

"Amerikaanse huurlingen opereren in Pakistan"

Joren Gettemans

25 november 2009

Volgens het Amerikaanse tijdschrift The Nation zijn al sinds 2006 Amerikaanse huurlingen actief op Pakistaans grondgebied. Het gaat om soldaten van de firma Xe, de opvolger van het controversiële Blackwater.

De operatie zou zijn opgezet vanuit een geheime basis nabij de Pakistaanse havenstad Karachi die gerund wordt door het Amerikaanse Joint Special Operations Command (JSOC). Elitesodaten van Blackwater worden ingezet voor aanslagen op topfiguren van de Taliban en Al Qaeda, ontvoeringen en andere gevoelige opdrachten. De huurlingen helpen ook bij het verzamelen van inlichtingen en bij bombardementen met onbemande vliegtuigen.
The Nation schrijft het nieuws toe aan een “welgeplaatste bron binnen het Amerikaanse militaire apparaat die al jaren aan geheime militaire operaties werkt in Afghanistan en Pakistan.” De bron wilde zijn informatie enkel anoniem kwijt. Nog volgens de man is het mogelijk dat hooggeplaatste figuren binnen de militaire commandostructuur en regering-Obama er geen weet van hebben.
Het nieuws wordt volgens het tijdschrift bevestigd door een voormalig kaderlid van Blackwater, die eveneens anoniem wil blijven. Volgens de bron zou het bedrijf ook werken voor de Pakistaanse regering en huurlingen leveren voor antiterreuroperaties. Op die manier, zegt de bron, kan de Pakistaanse regering gebruik maken van voormalige Amerikaanse special forces zonder officiële Amerikaanse militaire aanwezigheid in het land.
Het Witte Huis hult zich in stilzwijgen, en een woordvoerder van de Joint Chiefs of Staff liet weten dat “nooit operaties besproken worden die aan de gang zijn, onafhankelijk van hun aard.” Een andere anonieme bron binnen het Amerikaanse leger ontkent categorisch dat er een contract met Blackwater bestaat. Ook Blackwater zelf, dat inmiddels is omgedoopt tot Xe Services, ontkent elke betrokkenheid. “Xe Services heeft maar één medewerker in Pakistan, die bouwactiviteiten beheert voor de Amerikaanse regering”, zegt woordvoerder Mark Corallo in een verklaring.