Amerikaanse Joden voor Palestijnse eenheidregering

Nieuws

Amerikaanse Joden voor Palestijnse eenheidregering

Jim Lobe

25 maart 2009

De meeste Joden in de VS zijn voor vredesonderhandelingen van Israël met een Palestijnse regering waarvan ook Hamas deel uitmaakt. Dat blijkt uit een opiniepeiling door de Amerikaanse lobbygroep J Street. De opvattingen van de invloedrijke Amerikaanse Joden botsen met de ideeën van de overwegend rechtsgezinde regering die in Israël in de steigers staat.

Voor de peiling werden in de eerste week van maart achthonderd Amerikaanse Joden bevraagd. Driekwart daarvan steunde het offensief dat het Israëlische leger begin dit jaar in Gaza ontketende tegen Hamas, maar tegelijk vindt een meerderheid dat de VS veel meer moeten ondernemen om Israël en de Palestijnen ertoe aan te zetten vrede te sluiten. 52 procent van de ondervraagden vindt dat Washington “Israël moet zeggen een einde te maken aan de uitbreiding van de nederzettingen” op de Westelijke Jordaanoever.

Het opinieonderzoek wordt gepubliceerd nu Israël bijna een nieuwe regering heeft. Die zal gedomineerd worden door rechtsgezinde politici die de uitbreiding van de nederzettingen steunen en tegen de oprichting van een Palestijnse staat zijn.

Ruzie voorgeprogrammeerd

Daarmee lijken confrontaties tussen Israël en zijn belangrijkste bondgenoot de VS voorgeprogrammeerd. President Barack Obama heeft al herhaaldelijk benadrukt dat hij de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven wil inblazen. Het doel daarvan moet volgens hem een tweestatenoplossing zijn. De Joodse gemeenschap in de VS, die een grote invloed heeft in de Amerikaanse politiek en vaak een beslissende rol speelt bij crisismomenten die verband houden met Israël, lijkt zich massaal achter Obama te scharen. Obama haalde in november 80 procent van de Joodse stemmen binnen, en driekwart van de Amerikaanse Joden heeft een positieve indruk van zijn eerste maanden als president.

Op verscheidene punten is de meerderheid van de bevraagde Amerikaanse Joden het niet eens met de standpunten van Likoed, de grootste partij in de toekomstige Israëlische regering. Zestig procent van alle respondenten is tegen de verdere uitbreiding van de Israëlische nederzettingen op de westelijke Jordaanoever. Een sterke meerderheid is voor vredesonderhandelingen met een Palestijnse regering waarvan ook Hamas deel uitmaakt.
 
Drie op de vier respondenten is ook voor een tweestatenoplossing met Oost-Jeruzalem als hoofdstad van het nieuwe Palestina. Benjamin Netanyahu, de volgende premier van Israël, is daar vierkant tegen.

86 procent van de ondervraagde Amerikaanse Joden vindt dat de VS meningsverschillen met de Israël of de Palestijnen publiek moet bekend maken, en voor 77 procent moeten de VS ook duidelijk zeggen wie ze verantwoordelijk achten voor het uitblijven voor een vredesakkoord. Als dat Israël is, vindt bijna de helft van de respondenten dat de VS hun forse militaire hulp aan het land moeten verminderen.