Amerikaanse staten zetten eigen banken op

Nieuws

Amerikaanse staten zetten eigen banken op

Matthew Cardinale

03 mei 2010

In minstens acht Amerikaanse staten liggen wetsvoorstellen op tafel om een overheidsbank op te richten. Ze willen meer geld in hun economie pompen omdat de kredietverstrekking door private banken blijft kwakkelen.

In de parlementen van Hawaï, Illinois, Massachusetts, Michigan, Missouri, New Mexico, Vermont, Virginia en Washington zijn al wetsvoorstellen over het thema geagendeerd. In andere staten als Californië, Florida, Idaho en Oregon hebben plaatselijke politici de oprichting van een overheidsbank in hun programma opgenomen.
De initiatiefnemers verwijzen naar Noord-Dakota, de enige Amerikaanse staat zonder begrotingstekort. Volgens sommige economen is dat voor een deel te danken aan de Bank of North Dakota, de enige regionale staatsbank in de VS. Terwijl de andere banken door de financiële crisis op de rem zijn gaan staan bij het verlenen van krediet, begon de Bank of North Dakota net meer geld uit te lenen aan boeren, kleine bedrijven en gezinnen.
“Ik heb dit verscheidene maanden onderzocht”, zegt Hansen Clarke, een Democratische senator in Michigan en kandidaat voor de federale verkiezingen van 2010. “Het is een manier om de economie in onze regio en in de staat weer aan de praat te krijgen en om meer banen te scheppen. Ik krijg telkens weer van zakenlui te horen dat ze willen uitbreiden of projecten hebben, maar geen financiering vinden”.

Optimisme

Clarke betwijfelt of hij een meerderheid vindt voor het wetsvoorstel dat hij in het parlement van Michigan heeft ingediend. Zijn Republikeinse collega Bob Hasegawa uit de staat Washington klinkt optimistischer over de tekst waaraan hij heeft gewerkt. “Het voorstel is goed ontvangen in de commissievergadering, en de voorzitter van het parlement (van de staat Washington) steunt het initiatief. Bij de volgende zitting kunnen we erover stemmen.”
De voorstanders wijzen erop dat staten hun financiële slagkracht kunnen verveelvoudigen door een bank op te zetten. Banken in de VS kunnen immers tot tien keer meer geld uitlenen dan wat ze aan kapitaal in huis hebben. Een staatbank kan dus tien keer meer geld inzetten dan wat de staat er van haar belastinginkomsten in investeert.
Omdat geld verdienen niet op de eerste plaats moet komen, kan een overheidsbank meer oog hebben voor de economische ontwikkeling op lange termijn en voor de belangen van al haar klanten. Een bijkomend voordeel is dat de staat zelf en plaatselijke overheden geen dure leningen bij private banken meer moeten afsluiten om tekorten te financieren.