Amerikanen staan achter hun milieuagentschap

Nieuws

Amerikanen staan achter hun milieuagentschap

Joren Gettemans

03 februari 2011

Het Amerikaanse milieuagentschap EPA ligt zwaar onder vuur uit het kamp van de Republikeinen omdat het voor teveel staatsinmenging zou zorgen. Maar uit een rondvraag onder Amerikanen blijkt dat een meerderheid van de bevolking achter het agentschap staat.

Na mislukte pogingen van de Amerikaanse overheid om een klimaatplan op poten te zetten, is het Environmental Protection Agency (EPA) het belangrijkste instrument geworden in de strijd tegen klimaatverandering. Daardoor is het ook een belangrijk doelwit geworden voor Republikeinse hardliners, die het zien als een overdreven vorm van overheidscontrole. Vorige week nog riep de vooraanstaande Republikein Newt Gingrich op om de EPA gewoon af te schaffen.

Maar dat idee vindt geen genade bij een meerderheid van de Amerikaans bevolking, blijkt uit een rondvraag van de Opinion Research Corporation (ORC) bij meer dan duizend Amerikanen in opdracht van de Natural Resources Defense Council (NRDC).

Meer dan twee derde van de ondervraagden verzet zich tegen een afschaffing van de EPA. Zelfs bij de respondenten die zich als Republikeins bestempelen is de tegenstand groot met 61 procent. Een nog groter deel van de respondenten kant zich ook tegen de voorstellen in het Congres die de rol van het EPA aan banden willen leggen. Zevenenzeventig procent van de Amerikanen is van mening dat “het Congres het EPA zijn werk moet laten doen”

Meer nog: een meerderheid van de Amerikanen vindt dat het EPA meer zou moeten doen in plaats van minder. “Bijna twee derde van de Amerikanen vindt dat het EPA vervuilers ter verantwoording moet roepen en het water en de lucht moet beschermen”, zegt de ORC. “Terwijl minder dan een derde vindt dat het EPA al teveel doet en teveel dure beperkingen oplegt aan bedrijven en individuen.”