Amerikanen steeds negatiever over milieubeweging

Nieuws

Amerikanen steeds negatiever over milieubeweging

Joren Gettemans

23 april 2010

De Amerikaanse burger heeft een steeds negatiever beeld van de milieubeweging, en die verandering heeft alles te maken met het veranderende standpunt van de Republikeinse Partij. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Gallup.

Het percentage van de bevolking dat positief staat tegenover de milieubeweging, is gedaald van 71 naar 61 procent, terwijl het percentage dat neutraal of negatief staat tegenover de beweging is gestegen van 28 naar 38 procent. Opvallend is wel dat de beweging zelf gegroeid is: 19 procent van de Amerikanen zegt actief lid te zijn van de milieubeweging, tegenover 16 procent in 2000.
Gallup vermoedt dat het milieu de laatste jaren minder aandacht kreeg door de economische malaise en het Amerikaanse debat rond de gezondheidszorg. Maar analisten denken dat ook de focus op de strijd tegen de klimaatverandering een van de verklaringen kan zijn. Het was makkelijker om mensen te overtuigen met beelden van smog boven de stad of de teloorgang van de regenwouden, dan van een complex probleem als de klimaatverandering. Dat is moeilijker in beeld te brengen en lijkt geen onmiddellijke bedreiging te vormen voor de doorsnee Amerikaan.
Conservatieven
Om iets aan die klimaatverandering te doen, moet de bevolking bovendien de Amerikaanse manier van leven in vraag stellen, zoals grote wagens, massaal energieverbruik en vleesconsumptie. Dat ligt moeilijk bij het conservatieve kamp, en daar komt nog bij dat de top van de Republikeinse Partij de strijd tegen de klimaatverandering ziet als een bedreiging voor de individuele vrijheid en emissiehandel ziet als een energiebelasting.
De verschillen zijn dan ook veel groter bij de Republikeinse kiezers. Het aantal Republikeinen dat van mening is dat de milieubeweging meer goeds dan kwaads gerealiseerd heeft, daalde van 70 naar 49 procent, terwijl dat bij de Democraten van 80 naar 75 procent daalde.