App waarschuwt als we te lang stil zitten

Te lang stil zitten is slecht voor de gezondheid. Medici willen dat tegengaan met een mobiele app.

  • CC Ed Yourdon Volwassenen zitten meer dan de helft van de dag stil en dat is niet gezond. CC Ed Yourdon

Volwassenen zitten meer dan de helft van de dag stil. Zelfs bij wie regelmatig aan sport doet, is dat ongezond. Het verhoogt onder meer het risico op overgewicht en obesitas.

Amerikaanse medici ontwikkelen een goedkope en eenvoudige manier om mensen in beweging te krijgen. Die maakt gebruik van de smartphone, een toestel dat steeds meer mensen met een zittend beroep bij zich hebben.

Voor die smartphone lieten de medici een app maken. Als we te lang stil zitten, laat de app een toon horen. Tegelijk verschijnt een aansporing om op te staan en enkele minuten rond te lopen. Zodra we dat gedaan hebben, feliciteert de app ons.

3 minuten pauze

De app bevindt zich nog in een testfase. Het Onderzoekscentrum voor Gewichtscontrole en Diabetes in Providence, dat de app ontwikkelt, testte drie mogelijke strategieën uit: een pauze van 3  minuten na een half uur stil zitten, een pauze van 6 minuten na een uur stil zitten en een pauze van 12 minuten na 120 minuten stil zitten.

Na zeven dagen testen bleken ze alle drie goed te werken. De korte pauze scoorde beter dan de lange.

De onderzoekers gaan nu na wat de effecten op lange termijn zijn.

De resultaten verschenen in Plos One.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift