Argentijnen leveren massaal wapens in

Nieuws

Argentijnen leveren massaal wapens in

Marcela Valente

09 december 2008

De Argentijnse overheid heeft sinds juli 2007 meer dan 102.000 vuurwapens en 721.000 kogels ingezameld. Een grootscheepse ontwapeningcampagne spoorde de Argentijnen aan hun legale en illegale wapens in te leveren in ruil voor geld. Regering en ngo's spreken van een onverwacht succes.

Ambtenaren in mobiele en vaste inruilposten betaalden 25 tot 120 euro voor legale of illegale revolvers, pistolen, jachtgeweren en karabijnen. Wie illegale wapens of geweren met vervallen vergunningen inleverde, kon rekenen op amnestie. De campagne loopt af op 11 december. Iedereen die dan nog betrapt wordt op het illegaal bezit van een wapen, riskeert een celstraf.
“Het plan was een groot succes ondanks de schaarse ruchtbaarheid die eraan werd gegeven. We hopen dat er een verlenging komt”, zegt Carola Cóncaro van het instituut voor criminologie in Buenos Aires. Het instituut stelde samen met het Argentijns Ontwapeningsnetwerk het plan op alvorens ermee naar het ministerie van Binnenlandse Zaken te stappen. Eind november diende het ministerie een wetsvoorstel in om het programma te verlengen.
Het initiatief was een reactie op een incident op een school in Buenos Aires in 2004. Een vijftien jaar oude scholier opende er het vuur op zijn klasgenoten, doodde drie van hen en verwondde vijf anderen.
“We zouden het programma al een succes genoemd hebben met 35.000 of 45.000 wapens”, vertelt Cóncaro. “We zouden nog beter hebben gescoord met meer publiciteit en als we een grotere ploeg en meer inruilposten hadden gekregen.”
Er was ook geld opzijgezet voor een informatiecampagne die mensen bewust moest maken van de risico’s van privaat wapenbezit. “Daar hebben we weinig van gemerkt, hoewel het echt nodig is. We hopen dat er meer aandacht aan zal besteed worden tijdens de verlenging van het programma”, zegt Adrián Marcenac van de ngo Alfredo Marcenac. Alfredo Marcenac is de zoon van Adrián die vorig jaar werd doodgeschoten in een schietincident op straat.

Doodsoorzaak nummer twee

Volgens officiële cijfers zijn in Argentinië 1,2 miljoen legale en nog eens 1,2 miljoen illegale wapens in omloop, op een totale bevolking van 38 miljoen mensen. In Argentinië sterven per dag tien mensen aan schotwonden. Slechts in een derde van die gevallen gaat het om roofmoorden. Gevechten, zelfmoord of ongelukken met wapens maken veel meer slachtoffers.