Argentijns wetsvoorstel voor verwerking e-afval "in gevaar"

Nieuws

Argentijns wetsvoorstel voor verwerking e-afval "in gevaar"

20 november 2012

De Argentijnse regering blokkeert het wetsvoorstel rond elektronisch afval (e-afval), zegt Greenpeace. Het voorstel was vier jaar geleden al door de Senaat goedgekeurd.

“De parlementsleden hebben beslist niet te tekenen zolang er geen goedkeuring is van de minister van Industrie, Débora Giorgi”, zegt Consuelo Bilbao van Greenpeace Argentinië. “Zo kan het project eind deze maand sneuvelen en moet alles weer van nul beginnen.”

Volgens de milieuorganisatie wordt in Argentinië jaarlijks 120.000 ton e-afval geproduceerd. Minder dan 2 procent daarvan wordt gerecycleerd. Een wetgevend kader over wat er met al dat afval moet gebeuren, bestaat nog niet.

Uitgebreide verantwoordelijkheid

In het voorstel dat al door de Senaat was goedgekeurd, is sprake van een “uitgebreide verantwoordelijkheid van de producent”: wie elektronische apparaten produceert, wordt ook verantwoordelijk voor recyclage en verwerking.

In de ondernemerswereld heerst heel wat verzet tegen het voorstel. Volgens Bilbao speelt minister Giorgi dat verzet in de kaart door te talmen met haar goedkeuring.

Door de sterke groei van de elektronische afvalberg groeit de bezorgdheid over de giftige stoffen die in het milieu kunnen terechtkomen. Die stoffen kunnen water, lucht en bodem vervuilen.

56 miljoen abonnementen

Vooral de enorme hoeveelheid mobiele telefoons baart zorgen. In de afgelopen vijf jaar groeide die markt sterk in Argentinië. De toestellen worden gemiddeld na twee jaar gebruik vervangen. Het land telde vorig jaar 40 miljoen inwoners en 34,3 mobiele abonnementen.

Naar schatting 30 procent van de bevolking gooit afgedankte telefoons gewoon bij het reguliere afval, waardoor ze op stortplaatsen belanden

Volgens Greenpeace zijn er alleen in 2010 zo’n 12 miljoen mobiele telefoons, 2,6 miljoen computers, een miljoen tv’s en 1,2 miljoen printers verkocht in Argentinië.

Ook in andere Latijns-Amerikaanse landen groeit de elektronische afvalberg snel. Daar hoopt zich jaarlijks naar schatting 800.000 ton elektronisch afval op, blijkt uit een Unesco-rapport.