Argentinië in de ban van zeldzame aardmetalen
Marcela Valente
20 december 2011
Argentinië kan in de toekomst de toenemende vraag naar zeldzame aardmetalen als neodymium, lanthanium en dysprosium helpen dekken. Internationale mijnbouworganisaties beginnen er naar de dure maar moeilijk te isoleren mineralen te zoeken. Ze zijn onder meer nodig bij de productie van moderne elektronica.
De zeventien zeldzame mineralen waar mijnbouwmaatschappijen op uit zijn, komen in heel lage concentraties voor in rotsen en sedimenten. China heeft veruit de grootste voorraden die rendabel kunnen worden uitgebaat, maar dat land legt sinds 2010 de export sterk aan banden om zijn eigen industrie voorrang te geven. Daardoor zijn de prijzen gestegen en wordt er met meer ijver naar andere vindplaatsen gezocht.
Zeldzame aardemetalen worden onder meer gebruikt in mobiele telefoons, laptops, digitale fotocamera’s en lcd-schermen.
Interesse uit Canada en Australië
Na China vertonen de VS, Canada en Rusland de meeste vindplaatsen waar zeldzame aardmetalen in relatief hoge concentraties voorkomen, zegt Diana Mutti, de directeur van de opleiding minerale geologie aan de Universiteit van Buenos Aires. Maar sommige Argentijnse provincies zijn waarschijnlijk ook goed bedeeld. “In de bergen van de provincies Córdoba, San Luis, Salta en Catamarca zijn er ook rotsen waarin de concentratie hoog kan zijn. Maar daarom is er nog niet noodzakelijk spraken van echte afzettingen.”
Internationale mijnbouwmaatschappijen zijn voor het ogenblik vooral geïnteresseerd in de provincie San Luis. Het Canadese Wealth Minerals kocht begin dit jaar 6000 hectare in de streek Rodeo de los Molles.
Het Canadese U308 Corp zou dan weer plannen hebben om actief te worden in bergketen van Sumampa, in de provincie Santiago del Estero. U308 legt zich vooral toe op de winning van uranium, maar is ook geïnteresseerd in zeldzame aardmetalen. De South American Rare Earth Corp, een dochter van U308 Corp, heeft al een concessie om naar zeldzame mineralen te zoeken in de buurt van Jasimampa, een plaats in de bergen van Sumampa. Ook Gaia Energy Argentina SA, een andere dochter van U308 Corp, dook al op in Jasimampa.
Volgens Julio Ríos Gómez, de voorzitter van de Groep van Argentijnse Mijnbouwmaatschappijen, zijn er ook aanvragen van nog andere bedrijven uit Canada en van hun concurrenten uit Australië om in Argentinië naar zeldzame aardmetalen te kunnen zoeken. In de provincie Santiago del Estero zouden die nieuwe perspectieven de plaatselijke mijnbouwsector al nieuw leven inblazen.
Inheems verzet
Maar niet iedereen is blij met de toeloop van buitenlandse mijnbouwmaatschappijen. Inwoners van Jasimampa klagen dat Gaia Energy Argentina met hulp van de politie gronden heeft bezet die de plaatselijke gemeenschap toebehoren. Toen ze zich daartegen verzetten, werden er mensen gearresteerd. Volgens Adolfo Farías van de Boerenbeweging van Santiago del Estero heeft het plaatselijke verzet het project wel afgeremd.
Volgens Farías zullen de indianengemeenschappen en andere kleine boeren in de streek zich blijven verzetten tegen mijnbouwplannen. “Ons doel is voedselsoevereiniteit en de bescherming van de natuur tegen plunderingen. We weten dat de exploitatie van zeldzame mineralen het water vervuilt en niet de banen schept die beloofd worden.”
Volgens Mutti, de geologe van de Universiteit van Buenos Aires, valt de milieu-impact van de winning van zeldzame aardmetalen wel mee. “Bij de exploitatie van dergelijke voorraden wordt geen cyanide gebruikt en ontstaan er ook geen grote hoeveelheden zuur afvalwater. Maar er wordt wel veel grond verplaatst, en er is ook een effect op de natuur rond de mijnen. Er zijn ook ontploffingen, aardverschuivingen of overstromingen mogelijk.”
Hogeresolutiefoto op http://www.ipsnoticias.net/fotos/Roca_argentina_con_tierras_raras_conservada_en_el_Museo_de_Mineralogia_de_la_Universidad_de_la_Republica_Juan_MoseincoIPS.jpg