Argentinië zamelt wapens in

Nieuws

Argentinië zamelt wapens in

Marcela Valente

17 juni 2007

Argentijnse burgers krijgen binnenkort baar geld voor elk pistool of geweer dat ze bij de overheid inleveren. Het Zuid-Amerikaanse land lijdt onder toenemend wapengeweld en talrijke ongevallen met vuurwapens.

Wapenbezitters kunnen de komende zes maanden anoniem terecht op vaste inleveringsplaatsen en zelfs bij mobiele wapeninzamelaars. Eigenaars krijgen 26 tot 112 euro voor elk wapen waarvan ze afstand doen. Vragen worden er niet gesteld en tot het eind van dit jaar zal ook niemand die een illegaal wapen inlevert, vervolgd worden.
Volgens de Argentijnse overheid zijn er zeker 2,4 miljoen vuurwapens in Argentinië, en daarvan zijn er maar 1,2 miljoen vergund. Eén op de tien volwassen Argentijnen bezit een vuurwapen. Meer dan de helft daarvan loopt er ook mee rond. Door de toename van het aantal geweldmisdrijven vinden steeds meer Argentijnen het verstandig een revolver op zak te hebben.
De statistieken maken duidelijk dat wapens enkel een vals gevoel van veiligheid geven. Tussen 1991 en 2004 is het aantal dodelijke ongevallen met vuurwapens met 80 procent gestegen en het aantal zelfmoorden waarbij geweren of revolvers te pas komen, met 60 procent. In 2003 stierven er in Argentinië tien mensen per dag aan kogelwonden.
De ontwapeningscampagne heeft de steun van vredesorganisaties en slachtofferverenigingen. Argentinië wil ook strenger gaan toekijken op de wapenverkoop en harder optreden tegen illegale wapenhandel. Als de gratieperiode van zes maanden is afgelopen, zal iedereen die betrapt wordt op illegaal wapenbezit, daarvoor achter de tralies gaan, kondigde minister van Binnenlandse Zaken Anibal Fernández aan.
Argentinië heeft de wapeninzameling afgekeken van Brazilië, dat in 2004 440.000 wapens ophaalde. Daarna liep het aantal doden als gevolg van wapengeweld terug. Steden in twee Argentijnse provincies, Buenos Aires en Mendoza, hebben ook positieve ervaringen opgedaan met ontwapeningsprogramma’s.
De eerste inleveringsplaats die op 28 juni opengaat, bevindt zich in het stadje Necochea. Daar wonen de ouders van Alfredo Marcenac, een jonge Argentijn die vorig jaar op straat doodgeschoten werd in Buenos Aires. De dader was geestesgestoord maar had toch een wapenvergunning.