Arme landen krijgen betere klimaatwaarschuwingssystemen

De regeringen van Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland hebben in Parijs afgesproken 75 miljoen euro te besteden aan klimaatwaarschuwingssystemen. Met het geld moeten tachtig landen voorzien worden van betere early warning systems.

  • NASA's Marshall Space Flight Center (CC BY-NC 2.0) Foto van tyfoon Halong uit de ruimte, 5 augustus 2014. NASA's Marshall Space Flight Center (CC BY-NC 2.0)

Canada, Frankrijk en Australië leveren de grootste bijdrage aan het gisteren (woensdag) gelanceerde initiatief, respectievelijk 9,4 miljoen euro, 10 miljoen euro en 3,4 miljoen euro. Australië zegde eerder al ruim 13 miljoen euro toe voor bilaterale steun aan landen in de Pacifische regio. Nederland steunt het fonds met 3 miljoen euro.

Landen die behoren tot de groep Kleine Eilandstaten in Ontwikkeling (SIDS), de Minst Ontwikkelde Landen (LDC’s) en landen in Afrika in het algemeen, krijgen als eerste steun. Zij hebben het meest te kampen met de schadelijke gevolgen van de klimaatverandering, en zijn het slechtst uitgerust op het gebied van waarschuwingssystemen.

Minder doden

Uit een vorige week uitgegeven rapport van Unisdr en het Centre for Research on the Epidemiology of Disasters (CRED) in Leuven, blijkt dat in de afgelopen twintig jaar 90 procent van de grote rampen veroorzaakt werd door meer dan zesduizend overstromingen, stormen, hittegolven, droogten en andere weergebeurtenissen. Het rapport laat ook zien dat sinds de eerste klimaatconferentie (COP1) in 1995, meer dan 600.000 levens verloren gingen als gevolg van klimaatrampen.

Bangladesh en Cuba hebben bijvoorbeeld al goed functionerende systemen.

Goede waarschuwingssystemen kunnen het verlies van levens sterk terugdringen, zegt Michel Jarraud, algemeen directeur van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). ‘Daarnaast blijken ze een goede investering om economische verliezen te verminderen. Die lopen in de hele wereld op tot 300 miljard dollar per jaar.’

Landen die al een goed functionerend systeem hebben, zijn bijvoorbeeld Bangladesh en Cuba. In deze landen was in de afgelopen jaren een sterke afname van het aantal slachtoffers van natuurrampen te zien.

Het initiatief Climate Risk Early Warning Systems (CREWS) wordt gesteund door drie internationale organisaties: de WMO, het VN-bureau voor Rampenbestrijding (Unisdr) en de Wereldbank.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.