Arme landen krijgen betere klimaatwaarschuwingssystemen

Nieuws

Arme landen krijgen betere klimaatwaarschuwingssystemen

Arme landen krijgen betere klimaatwaarschuwingssystemen
Arme landen krijgen betere klimaatwaarschuwingssystemen

IPS

04 december 2015

De regeringen van Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland hebben in Parijs afgesproken 75 miljoen euro te besteden aan klimaatwaarschuwingssystemen. Met het geld moeten tachtig landen voorzien worden van betere early warning systems.

Canada, Frankrijk en Australië leveren de grootste bijdrage aan het gisteren (woensdag) gelanceerde initiatief, respectievelijk 9,4 miljoen euro, 10 miljoen euro en 3,4 miljoen euro. Australië zegde eerder al ruim 13 miljoen euro toe voor bilaterale steun aan landen in de Pacifische regio. Nederland steunt het fonds met 3 miljoen euro.

Landen die behoren tot de groep Kleine Eilandstaten in Ontwikkeling (SIDS), de Minst Ontwikkelde Landen (LDC’s) en landen in Afrika in het algemeen, krijgen als eerste steun. Zij hebben het meest te kampen met de schadelijke gevolgen van de klimaatverandering, en zijn het slechtst uitgerust op het gebied van waarschuwingssystemen.

Minder doden

Uit een vorige week uitgegeven rapport van Unisdr en het Centre for Research on the Epidemiology of Disasters (CRED) in Leuven, blijkt dat in de afgelopen twintig jaar 90 procent van de grote rampen veroorzaakt werd door meer dan zesduizend overstromingen, stormen, hittegolven, droogten en andere weergebeurtenissen. Het rapport laat ook zien dat sinds de eerste klimaatconferentie (COP1) in 1995, meer dan 600.000 levens verloren gingen als gevolg van klimaatrampen.

Bangladesh en Cuba hebben bijvoorbeeld al goed functionerende systemen.

Goede waarschuwingssystemen kunnen het verlies van levens sterk terugdringen, zegt Michel Jarraud, algemeen directeur van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). ‘Daarnaast blijken ze een goede investering om economische verliezen te verminderen. Die lopen in de hele wereld op tot 300 miljard dollar per jaar.’

Landen die al een goed functionerend systeem hebben, zijn bijvoorbeeld Bangladesh en Cuba. In deze landen was in de afgelopen jaren een sterke afname van het aantal slachtoffers van natuurrampen te zien.

Het initiatief Climate Risk Early Warning Systems (CREWS) wordt gesteund door drie internationale organisaties: de WMO, het VN-bureau voor Rampenbestrijding (Unisdr) en de Wereldbank.