Armoede in Centraal-Azië daalt

De armoedebestrijding in Centraal-Azië maakte de afgelopen jaren sterke vorderingen. Covid bracht stilstand maar de regio krabbelde snel weer rechtop. Experts kijken echter wel met argusogen naar de impact van de economische vertraging en de stijgende voedselprijzen op de regio.
De coronapandemie heeft ertoe geleid dat de armoedecijfers in Centraal-Azië korte tijd stevig stegen, maar nu is het tij gekeerd: volgens de laatste gegevens van de Wereldbank is de armoede in de regio terug aan het afnemen.
Snel terug op niveau
Covid-19 heeft over de hele wereld harde klappen toegebracht aan de vooruitgang op vlak van armoedebestrijding. Sinds de uitbraak van de pandemie zijn ongeveer 70 miljoen mensen in extreme armoede terechtgekomen.
Ook de landen in Centraal-Azië bleven niet gespaard maar in 2021 had de Wereldbank voorspeld dat het herstel van de arbeidsmarkt, naast de hervatting van migratie en de remittances, de regio zou helpen om terug tot op het pre-pandemische armoedeniveau te geraken en daarna terug in stijgende lijn mensen uit de armoede zou kunnen tillen.
Maar toen brak de oorlog in Oekraïne uit en was er de snelle stijging van de wereldwijde voedsel- en brandstofprijzen. Die hebben de onzekerheid over de vooruitgang in Centraal-Azië opnieuw enorm vergroot. Tegelijk zijn experts echter optimistisch over de gezondheid van de lokale arbeidsmarkten en over het feit dat op de meeste plekken de inkomens sneller stijgen dan de kosten van levensonderhoud.
Gericht werken
Experts van de Wereldbank schetsen daarom prioritaire beleidsmaatregelen die het momentum van de recente vooruitgang kunnen voortzetten: gerichte geldoverdrachten om die mensen te bereiken die hulp het meest nodig hebben en een beleid dat afstand neemt van brede en dure subsidies.
‘Hoewel de meest recente inschattingen voor Centraal-Azië bemoedigende tekenen van herstel laten zien, blijven er nog veel uitdagingen.’
Verder wijzen de deskundigen op de noodzaak om overheidsuitgaven voor de ontwikkeling van menselijk kapitaal voorrang te geven.
Investeren in onderwijs
‘Hoewel de meest recente inschattingen voor Centraal-Azië bemoedigende tekenen van herstel laten zien, blijven er nog veel uitdagingen’, zegt Tatiana Proskuryakova, regionaal directeur van de Wereldbank voor Centraal-Azië.
‘Een van de belangrijkste is de blijvende impact van de pandemie op de ontwikkeling van menselijk kapitaal. Het rendement van efficiënte investeringen in onderwijs en gezondheidszorg behoort bijvoorbeeld tot de hoogste die regeringen ter beschikking hebben.’
Maak MO* mee mogelijk.
Word proMO* net als 2968 andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.
Meer verhalen
-
Analyse
-
Nieuws
-
Nieuws
-
Commentaar
-
Nieuws
-
Interview