Australiërs onderhandelen over sluiting "smerigste" kolencentrale

Nieuws

Australiërs onderhandelen over sluiting "smerigste" kolencentrale

Stephen de Tarczynski

18 november 2010

De Australische staat Victoria onderhandelt met de eigenaar van het "smerigste" kolencentrale van het land over sluiting. Milieuactivisten zien de onderhandelingen als een "overwinning" in hun pogingen de uitstoot van broeikasgassen in het land terug te dringen.

De Hazelwood-centrale, 150 kilometer ten oosten van Melbourne, voorziet in een kwart van de energiebehoefte van Victoria. Na een rapport waarin het Wereldnatuurfonds in 2005 stelde dat de centrale de meeste CO2 uitstoot van de geïndustrialiseerde wereld, brak een informatieoorlog los tussen milieuactivisten en de eigenaar van de centrale, International Power.

Activisten noemen Hazelwood de “smerigste” centrale van Australië. De centrale stoot jaarlijks meer dan 16 miljoen ton broeikasgas uit. Daarnaast verbruikt de centrale jaarlijks ook 27 miljard liter water. De installatie is volgens de activisten verouderd en zou vervangen moeten worden door groene technologie.

Volgens International Power is de studie van het Wereldnatuurfonds “erg partijdig”. Hazelwood staat volgens de eigenaar veel lager op de lijst met grootste vervuilers. Ook zou de centrale niet 27 miljard liter water per jaar verbruiken, maar ongeveer de helft. International Power erkent wel dat de CO2-uitstoot van de centrale aanzienlijk is: 13 procent van de totale emissie van de provincie Victoria en 3 procent van de totale uitstoot van Australië.

Compensatie

Een paar jaar geleden werd de vergunning van Hazelwood nog uitgebreid, maar nu is de regering van Victoria in gesprek over sluiting van de centrale in fasen, zegt Cam Walker van Friends of the Earth. “Dat we dat in zo’n korte periode voor elkaar hebben gekregen, zie ik als een overwinning.” Walker zegt verrast te zijn door de snelle ontwikkelingen. “Een jaar geleden stond dit nog niet op de agenda van de regering.”

De regering van Victoria, geleid door premier John Brumby, wil de uitstoot in de komende tien jaar verminderen met 20 procent, gebaseerd op de uitstootniveaus in 2000. Brumby wil International Power compenseren met federaal geld, maar de overheid “zal zelfstandig handelen” als er geen financiële hulp komt, zegt hij.

International Power diende in 2008 een plan in bij de federale regering om oude kolencentrales in fasen te sluiten, over een periode van tien jaar. Daar zou dan wel een compensatie tegenover moeten staan. In de media gaan geruchten over een compensatie van honderden miljoenen dollars, maar het bedrijf wil die geruchten niet bevestigen.