Bachelet redt voorronde Chileense presidentsverkiezingen

Nieuws

Bachelet redt voorronde Chileense presidentsverkiezingen

Marianela Jarroud

02 juli 2013

Voor het eerst heeft Chili een voorronde georganiseerd voor de presidentsverkiezingen. De opkomst was minder laag dan voorspeld, dankzij de deelname van Michele Bachelet, zeggen analisten.

Er kwamen zondag 3 miljoen opdagen van de 13 miljoen kiesgerechtigden. Dat is laag maar sommige voorspellingen hadden slechts 1,5 miljoen kiezers verwacht.

Door de verwachte lage opkomst had de overheid al kiesbureaus samengevoegd. Dat er toch meer mensen kwamen opdagen, leidde op sommige plaatsen tot chaos en lange wachtrijen.

Eerste keer

Het was de eerste keer in veertig jaar dat Chili een bindende voorronde hield voor verkiezingen.

Er werden presidentskandidaten gekozen voor de twee grote politieke blokken: de regerende rechtse Alliantie, en de Nieuwe Meerderheid, die centrumlinks en de communisten verenigt.

Tegen alle verwachtingen in waren het vooral onafhankelijke kiezers en niet zozeer de militanten die kwamen opdagen.

Bachelet grote winnaar

Volgens politiek analist Bernardo Navarrete van de Universiteit van Santiago heeft dat veel met de deelname van voormalig president Michelle Bachelet te maken. Bachelet, die in maart ontslag nam aan het hoofd van de VN-vrouwenorganisatie, was zondag de grote winnaar. Ze haalde bijna drie kwart van de oppositiestemmen.

De onafhankelijke kandidaat Andrés Velasco, minister van Financiën onder Bachelet, werd tweede met 13 procent.

Bij de Alliantie haalde voormalig minister van Economie Pablo Longueira het met 51 procent, gevolgd door voormalig defensieminister Andrés Allamand, die bijna 49 procent haalde.

Grote favoriet

Voor de presidentsverkiezingen op 17 november is Bachelet nu de grote favoriet, maar een voorronde is geen goede graadmeter voor de echte verkiezingen, zegt analist Guillermo Holzmann. “Longueira zal het moeilijk hebben om van Bachelet te winnen, maar ook zij zal een inspanning moeten doen om meer dan 50 procent van de kiezers te halen en een tweede ronde te vermijden.”

Bachelet, een 61-jarige pediater, kon nog op de steun van drie kwart van de bevolking rekenen toen ze in 2010 afscheid nam als president, ondanks de zware kritiek op haar aanpak van de aardbeving en tsunami van 27 februari 2010. Zondag haalde ze net in die getroffen zones zelfs meer dan 90 procent.

Longueira, een 55-jarige burgerlijk ingenieur, is een openlijk aanhanger van voormalig dictator Augusto Pinochet.