In beeld: De klimaattrein protesteert in Warschau

Nieuws

In beeld: De klimaattrein protesteert in Warschau

In beeld: De klimaattrein protesteert in Warschau
In beeld: De klimaattrein protesteert in Warschau

Nog tot overmorgen 22 november vinden de internationale klimaatonderhandeling (COP 19) plaats in Warschau, Polen. Op vrijdag 15 november vertrok vanuit Brussel een trein richting Warschau met aan boord zo'n 700 mensen die hun stem wilden laten horen. De trein, een initiatief van de vzw Klimaat & Sociale Rechtvaardigheid, bracht een waaier aan organisaties samen en oversteeg daarbij lands-, partijpolitieke- en ideologische grenzen. Eva Willems was er bij en maakte een fotoreportage vanuit Warschau.

De boodschap van de manifestatie zaterdag, die in het totaal zo’n 2000 mensen telde, was duidelijk: het is tijd voor een ambitieus en bindend klimaatakkoord dat een duurzame en sociaal rechtvaardige transitie mogelijk maakt.

De tyfoon op de Filippijnen leek wel als een waarschuwing voor de internationale onderhandelaars te komen. Het feit dat 700 mensen 40 uur sporen over hadden om op straat te komen is bovendien veelbetekenend: het sociale middenveld ligt wel degelijk wakker van het klimaat.

Polen is echter geen enthousiaste organisator van deze COP 19. Slechts een select clubje ‘groene’ partners, waaronder Arcelor Mittal en General Motors, mochten bij de voorbereiding van de top mee rond de tafel. Of deze onderhandelingen effectief iets zullen opleveren in de strijd tegen de klimaatverandering, is dus nog maar de vraag.