België heeft geen rampenplan voor ebola-uitbraak

Nieuws

België heeft geen rampenplan voor ebola-uitbraak

België heeft geen rampenplan voor ebola-uitbraak
België heeft geen rampenplan voor ebola-uitbraak

Ebola verspreidt zich sneller dan ooit. Sinds deze week is het virus ook opgedoken in de Verenigde Staten. Ondanks vele waarschuwingen uit de hele wereld, heeft België nog geen rampenplan klaar voor een eventuele ebola-epidemie in ons land. Terecht, na alle waarschuwingen?

West-Afrika lijdt onder de ebola-epidemie en deze ziekte zal zich snel over andere continenten verspreiden. Althans volgens Peter Piot, de co-ontdekker van het ebolavirus. In het Duitse magazine Der Spiegel waarschuwde hij de rest van de wereld voor deze humanitaire catastrofe, zoals hij het zelf noemt. Maar België vertrouwt duidelijk op geen epidemie in ons land.

België kan enkele patiënten opvangen maar heeft geen rampenplan klaar voor een uitbraak van het virus. Dat is niet nodig volgens Ria Vandenreyt, woordvoerster van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Een rampenplan is pas nodig wanneer de bevolking zélf iets moet doen.  Wanneer er een ebola-patiënt naar België zou komen is het aan gezondheidswerkers om die op te vangen.”

Quarantaine

De gezondheidswerkers hebben strikte procedures over hoe ze een patiënt moeten behandelen. Voorlopig rekent België maar op een enkeling als ebola-patiënt maar tot een epidemie zou het volgens Vandenreyt nooit komen.

“Wanneer er een melding is van een waarschijnlijk of bevestigt geval van ebola in België, wordt deze persoon in quarantaine geplaatst en opgevangen door het medisch personeel”, vertelt Vandenreyt, “Elke gezondheidswerker weet precies hoe hij ebolapatiënt veilig moet behandelen. Een kans op besmetting is er dus bijna niet”, meent Vandenreyt.

Twee militaire ambulances

Hoe start men de behandeling van een mogelijke ebola-besmetting dan op? “De patiënt wordt opgehaald door een militaire ambulance”, legt Jouck uit. Hij is verpleegkundige in het Virga Jesse ziekenhuis op de afdeling Ziekenhuishygiëne. “De ambulance is uitgerust met een soort couveuse waar de patiënt volledig afgesloten in vervoerd kan worden.”

Navraag leert echter er slechts twee militaire ambulances zijn in België. Niet genoeg om een hele groep zieken correct te vervoeren naar een ziekenhuis in de buurt.

Algemeen plan, procedures en richtlijnen

Roeland Scholtalbers, werkzaam bij de dienst communicatie van het Instituut voor Tropische Geneeskunde, weet dat er een algemeen plan is voor virussen in België. Dat zal volgens hem pas aangepast worden aan ebola wanneer het virus in België is. “In de media worden de heftige symptomen en gevolgen van het virus duidelijk uitgelegd. Wanneer mensen een symptoom herkennen zullen ze zich meteen naar het ziekenhuis begeven”, stelt Scholtalbers.

Ook het Rode Kruis Vlaanderen heeft geen weet van een rampenplan, alleen van procedures en richtlijnen. Zij voorzien ook geen plan omdat ze een startsignaal van Volksgezondheid nodig hebben. Voorlopig is het dus ook hun zorg niet.

© 2014 – C.H.I.P.S. StampMedia – Lieze Liefsoens