België iets corrupter
17 november 2009
In de nieuwe index voor de perceptie van corruptie van Transparency International is België van de 18e naar de 21ste plaats gezakt. Daarmee is ons land één van de minst goede leerlingen van de landen die het Oude Europa vormen.
De index is gebaseerd op 13 enquêtes, afgenomen bij experten en zakenlui, geleid door 10 onafhankelijke instellingen (zoals Economist Intelligence Unit, World Economic Forum, de Wereldbank) en geeft hun perceptie weer van het niveau van corruptie van ambtenaren en politici, afkomstig uit 180 landen. Een score van 0 betekent een hoog niveau van waargenomen corruptie, 10 betekent een laag niveau.
De meerderheid van de onderzochte landen halen scores die een hoog niveau van waargenomen corruptie tonen. De meest instabiele landen, wier instellingen diep getekend zijn door oorlog en aanhoudende conflicten: Somalië (1,1), Afghanistan (1,3), Myanmar (1,4), Soedan (1,5) en Irak (1,5).
Bovenaan staan Nieuw-Zeeland en Denemarken, met scores van respectievelijk 9,4 en 9,3. Zij worden op de voet gevolgd door Singapore (9,2), Zweden (9,2) en Zwitserland (9,0).
Gevallen van belangenvermenging en corruptie worden in België zelden naar buiten gebracht door ambtenaren, hoewel zij juist op de geschikte plaats zijn om deze in een vroege fase te bestrijden.
België
België haalt een score van 7,1, terwijl dat vorig jaar nog 7,3 was. Volgens Transparency International worden gevallen van belangenvermenging en corruptie in België zelden naar buiten gebracht door ambtenaren, hoewel zij juist op de geschikte plaats zijn om deze in een vroege fase te bestrijden.
Het ontwikkelen van de passende instrumenten zou daarin verandering moeten brengen. Daarnaast bezit ons land niet over gevestigde regels inzake belangenconflicten.