Bevolkingsgroei hindert ontwikkeling in Kenia

Nieuws

Bevolkingsgroei hindert ontwikkeling in Kenia

Susan Anyangu-Amu

16 maart 2010

Snelle bevolkingsgroei is een van de belangrijkste oorzaken van de groeiende armoede in Kenia. Als het land voedselzekerheid wil, betere gezondheidszorg, basisonderwijs voor iedereen en lagere kinder- en moedersterfte, moeten gezinnen kleiner worden, stellen Amerikaanse onderzoekers.

Volgens Boniface K’Oyugi van het Nationaal Coördinerend Bureau voor Bevolking en Ontwikkeling (NCAPD), moet de bevolkingsgroei van 3 procent per jaar met minstens een derde verminderd worden.
“In rijke landen krijgen mensen één of twee kinderen, hier vaak vijf of meer. Als we ons verder willen ontwikkelen, zullen we de bevolkingsgroei een halt moeten toeroepen”, zegt K’Oyugi. Hij roept op tot betere gezondheidszorg, inclusief diensten voor gezinsplanning, om echtparen te helpen zwangerschappen te voorkomen. “Hoeveel kinderen iemand wil, is een persoonlijke zaak. Maar kleinere gezinnen zullen op individueel en nationaal niveau leiden tot meer welvaart.”
Volgens K’Oyugi kan de Keniaanse regering leren van Aziatische landen als Thailand, Maleisië, Zuid-Korea, Taiwan en Singapore. Deze landen wisten hun economie te versterken door actief te werken aan lagere bevolkingsgroeicijfers.
Bevolkingsgroei is echter niet de enige factor die invloed heeft op de ontwikkeling van Kenia. Met de nationale armoedereductiestrategie 2003-2007 maakte de regering duidelijk dat goed bestuur, basisonderwijs, gendergelijkheid, hiv-preventie en corruptie ook grote invloed hebben op de economische groei.

Conflicten

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek telde Kenia 38 miljoen inwoners in 2008. Als de bevolking in het huidige tempo blijft groeien, heeft het land 82 miljoen inwoners in 2040, verwachten de onderzokers van het Amerikaanse Agentschap voor Ontwikkelingssamenwerking, USAID. “Meer mensen, betekent meer vraag naar schaars voedsel, land, schoon water en energie. Dat kan leiden tot maatschappelijke onrust en conflicten”, zegt K’Oyugi.
 
Door bevolkingsgroei zal ook de migratie van het platteland naar de stad toenemen, stelt USAID in een rapport uit november 2009. Daardoor zal de druk op voorzieningen toenemen en kunnen er nieuwe sloppenwijken ontstaan. De informele nederzettingen in Kenia zijn nu al overbevolkt en onveilig. Ook is er gebrek aan schoon water en sanitaire voorzieningen.
De NCAPD wil dat gezinsplanning een centrale rol gaat spelen op de politieke agenda. In het nieuwe financiële jaar, dat in juni begint, zal er meer geld naar gezinsplanning gaan, zegt David Kinyua, woordvoerder van de NCAPD. Om hoeveel geld het gaat en waar het geld precies aan besteed gaat worden, kan hij nog niet zeggen.