Biodiversiteit 11 procent hoger in beschermde natuurgebieden

Nieuws

Biodiversiteit 11 procent hoger in beschermde natuurgebieden

Biodiversiteit 11 procent hoger in beschermde natuurgebieden
Biodiversiteit 11 procent hoger in beschermde natuurgebieden

IPS

29 juli 2016

Uit grootschalig onderzoek blijkt dat natuurgebieden afbakenen wel degelijk een positieve impact heeft op de soortenrijkdom. Beschermde gebieden bevatten gemiddeld 11 procent meer planten- en diersoorten.

Natuurgebieden liggen in heel wat landen onder vuur, omdat ook daar soms het aantal planten en dieren terugloopt en eerder onderzoek de efficiëntie van sommige gebieden in vraag stelde. Maar de meer dan 161.000 beschermde gebieden over de hele wereld hebben wel degelijk een groot nut, blijkt uit grootschalig onderzoek.

Meer soorten

Wetenschappers van de Universiteit van Sussex, het Natural History Museum en de VN-milieuorganisatie Unep bestudeerden daarvoor de biodiversiteit in 1939 beschermde gebieden en 4592 niet-beschermde regio’s. Daaruit blijkt dat er niet alleen 15 procent meer dieren en planten te vinden zijn in beschermde gebieden, maar ook 11 procent meer dieren- en plantensoorten.

‘We hebben voor het eerst kunnen aantonen hoe de bescherming duizenden soorten helpt.’

‘We hebben voor het eerst kunnen aantonen hoe de bescherming duizenden soorten helpt, waaronder planten, zoogdieren, vogels en insecten’, zegt hoofdauteur Claudia Gray van de Universiteit van Sussex en hoofdauteur.

Uit de studie blijkt dat de bescherming optimaal rendeert als het menselijke gebruik van het land voor gewassen of vee minimaal gehouden wordt. De studie suggereert wel dat een beter beheer van de bestaande gebieden de efficiëntie nog kan verdubbelen.

‘Van beschermde gebieden wordt algemeen aangenomen dat ze essentieel zijn voor de bescherming van de biodiversiteit, maar deze resultaten tonen voor het eerst aan dat ze ook echt een brede waaier aan soorten ten goede komen’, zegt Jörn Scharlemann van de Universiteit van Sussex. ‘Het wereldwijde belang van deze gebieden kan niet onderschat worden en we moeten ervoor zorgen dat ook overheden dat belang begrijpen. De beschermde gebieden komen niet altijd alle soorten ten goede, maar we hebben wel aangetoond dat ze kunnen helpen om sommige van de meest biodiverse plekken op aarde te beschermen.’