“Bloedhout” uit Amazonewoud ook in België

Nieuws

“Bloedhout” uit Amazonewoud ook in België

“Bloedhout” uit Amazonewoud ook in België
“Bloedhout” uit Amazonewoud ook in België

IPS

22 november 2017

Een onderzoeksrapport van Greenpeace brengt aan het licht hoe Belgische importeurs zich bevoorraden met illegaal hout uit Brazilië. De producent ervan wordt gelinkt aan de gruwelijke moord op negen mensen in het Amazonegebied.

Lou Gold (CC BY-NC 2.0)

Lou Gold (CC BY-NC 2.0)​

In het rapport beschrijft Greenpeace hoe een Braziliaans houtbedrijf, waarvan de eigenaar wordt beschuldigd van een negenvoudige moord in april, ongestoord hout kan uitvoeren naar landen als de VS, Japan en België. Volgens de openbare aanklager zijn de moorden begaan door lokale houtkappers die het vooral hebben gemunt op soorten zoals ipê, cumaru en jatobá. Het hout wordt hier onder meer gebruikt voor de productie van meubels en terrasplanken.

De beschuldigde houtexporteur, Valdelir João de Souza, heeft twee bedrijven - Madeireira Cedroarana en G.A. Madeiras_._ Tussen 15 mei en eind september 2017, dus na de moorden, zijn er minstens elf ladingen van Cedroarana toegekomen in de VS en twee in Europa (in België en Frankrijk).

De Souza is op de vlucht voor de politie, maar intussen blijft zijn bedrijf Cedroarana hout leveren aan de internationale markt. Volgens Greenpeace waren er voor de importeurs nochtans duidelijke signalen dat het hout van Cedroarana illegaal is. Zo heeft het bedrijf in de voorbije tien jaar zo’n 150.000 euro aan onbetaalde boetes opgestapeld voor het opslaan en verhandelen van illegaal hout.

Laksheid

Onlangs werd België nog door de Europese Commissie op het matje geroepen vanwege zijn lakse optreden bij de controle van ingevoerd hout. Deze zaak is een nieuw bewijs van de dramatische gevolgen op het terrein van zo’n beleid, zegt Greenpeace.

‘Sinds het aantreden van de bevoegde minister was slechts één halftijdse medewerker verantwoordelijk voor de doorlichting van alle Belgische houtimporteurs’

‘De Belgische autoriteiten doen te weinig controles. Sinds het aantreden van de bevoegde minister, Marie-Christine Marghem, was slechts één halftijdse medewerker verantwoordelijk voor de doorlichting van alle Belgische houtimporteurs’, zegt Jeroen Verhoeven van Greenpeace België. “Pas na een ingebrekestelling door de Europese Commissie kondigde de minister aan meer personeel in te zetten voor deze taak.”

Greenpeace wijst erop dat bedrijven die exotische houtsoorten invoeren wettelijk verplicht zijn om alles in het werk te stellen om te garanderen dat hun hout een legale herkomst heeft. “In dit geval liep er duidelijk iets mis bij de Belgische importeurs. Het is duidelijk dat Cedroarana niet beschouwd kan worden als een betrouwbare zagerij”, zegt Verhoeven. “Hoeveel mensenlevens en kostbare natuur moeten er nog verloren gaan, voordat er echt iets verandert?”

Public domain (CC0)

Public domain (CC0)​

Derde grootste misdaadmarkt

De handel in illegaal hout is volgens Global Financial Integrity de derde grootste misdaadmarkt ter wereld, na de handel in drugs en namaak. Het nieuwe rapport van Greenpeace maakt de gevolgen daarvan zichtbaar. ‘De straffeloosheid van dit soort misdaden en het feit dat Brazilië de strijd tegen illegale houtkap niet ernstig neemt, schept een klimaat waarin wetteloosheid kan tieren’, zegt Rômulo Batista van Greenpeace in Brazilië. ‘In deze omstandigheden is het onmogelijk om de oorsprong van het Braziliaanse hout te vertrouwen: de hele keten is besmet.’

Het rapport van Greenpeace illustreert hoe fraude in het Braziliaanse vergunningssysteem en bij monitoring het geweld aanvuurt op het platteland in het Amazonegebied. Het meeste illegale hout komt uit gebieden waar de kap niet toegelaten is, zoals natuurreservaten en gebieden van inheemse groepen.

Vandaag is Brazilië de gevaarlijkste plek in de wereld om voor land- en milieubehoud te ijveren, aldus de internationale ngo Global Witness. Tegen eind september van dit jaar waren al 61 mensen vermoord bij landconflicten in Brazilië, evenveel als in heel 2016.