BLOG: achter de schermen van de Navo-top

Nieuws

BLOG: achter de schermen van de Navo-top

BLOG: achter de schermen van de Navo-top
BLOG: achter de schermen van de Navo-top

Het leven zoals het is: verslaggever op de Navo-top in Straatsburg-Kehl. Over massagezetels, gesloten grenzen en brandende hotels.

vrijdag, 15u, Melsbroek

Met een Embraier van Defensie zetten premier Herman Van Rompuy en ministers Karel De Gucht en Pieter De Crem koers richting Straatsburg. Reizen mee in de delegatie : Navo-ambassadeur Frans van Daele, de nieuwe Chief of Defense Charles-Henri Delcour, een handvol raadgevers, woordvoerders en een tiental Belgische journalisten.
De sfeer is ontspannen –grote verrassingen vallen dan ook niet te verwachten op de top. De slotverklaring over Rusland, Afghanistan en de toekomst van het bondgenootschap ligt zo goed als vast. Een van de open vragen is of de Deense premier Anders Rasmussen dit weekend zal aangeduid worden als opvolger van Navo-secretaris-generaal Jaap De Hoop Scheffer.

16u, luchthaven Straatsburg

Geen toeters en bellen bij de aankomst van de drie Belgische ministers. Per helikopter begeven ze zich naar Baden-Baden, net over de Duitse grens, waar het werkdinner met Navo-staatshoofden en regeringsleiders plaatsvindt. Op de agenda: de relatie met Rusland en de toekomstige rol van de Navo.
De meegereisde journalisten krijgen een accreditatie-badge, een passe partout die op bijna elke straathoek wordt gecontroleerd. Helemaal feilloos is het accreditatiesysteem in ieder geval niet, want op mijn badge staat dat ik journalist ben van ‘Molodjozh Estonii’ (een Russischtalige Estse krant) in plaats van ‘MO*’.
Langs de weg van de luchthaven richting media-center valt vooral de leegte op. Straatsburg is als een klein provinciestadje op zondagnamiddag. Geen kat op straat… behalve politie. Duizenden agenten staan paraat, helikopters cirkelen boven de stad. Van vredesactivisten en anti-Navo-demonstranten is hier geen spoor, die worden op een «veilige afstand» gehouden. Straatsburg lijkt wel een versterkte burcht.

16u15, mediacentrum, Straatsburg

Een saai conferentiecentrum genre Heysel is opgesmukt tot een mediaruimte voor 1500 journalisten. Echt veel valt hier niet te beleven. Op grote schermen volgen wij, journalisten, wat zich in Baden-Baden afspeelt: hand shakes tussen staats- en regeringsleiders, en een immer glimlachende president Obama.
De journalisten krijgen brochures, DVD’s, en een obligate Navo-pen en USB-stick toegestopt. Ook voorzien : massagezetels en een pingpongtafel.
In tegenstelling tot de Navo-top vorig jaar in Boekarest, waar ook niet-Navo-lidstaten en andere internationale organisaties aanwezig waren, zijn hier vrijwel géén persconferenties. Ook op de Navo-website geen nieuws.
Buiten passeert een kolonne van twintig politiebusjes. Nog steeds geen kat op straat.

Op de schermen aan de muren van het media centre gaan Obama, Sarkozy en Merkel met hun echtgenoten op familiefoto. Onder de journalisten ( !) breekt applaus uit.

22u30, Belgische vertegenwoordiging, Straatsburg

Afspraak op de permanente vertegenwoordiging van België bij de Raad van Europa voor een gezamenlijke persconferentie door Van Rompuy, De Gucht en De Crem.

00u40, Belgische vertegenwoordiging, Straatsburg

De drie ministers vertrekken nu pas in het Duitse Baden-Baden. De persconferentie wordt afgeblazen. Met een bus van het Belgisch leger begeeft de pers zich naar Hotel Ibis Pont de l’Europe, drie kilometer verderop.

02u00, Sündheim (D)

De drie kilometer van de Belgische vertegenwoordiging naar hotel Ibis blijken een hele opgave. Na bijna anderhalf uur rijden (‘U mag de Pont Vauban niet over; gelieve om te rijden via Duitsland’) stranden we met tien officieel geaccrediteerde journalisten (van VTM, De Morgen, Le Soir, Belga, RTBF, RTL en MO*) in het Duitse Sündheim, een stadsdeel van Kehl. Intussen hebben we er 48 kilometer op zitten.
‘Es ist ja Blödsinn. Sie sind ja keine Demonstranten. Das kann nicht sein’, zegt een behulpzame Duitse agent, die zelf ook niet goed begrijpt waarom een militaire bus met geaccrediteerde journalisten niet overal mag doorrijden. ‘Het punt is dat er nogal wat verschillende diensten bevoegd zijn voor het doorlaten van verkeer: de lokale politie in Duitsland, de Bundespolizei, de lokale politie van Straatsburg, de Franse oproerpolitie CRS en de Police Nationale.’
De agent legt uit dat vannacht bovendien Schengen tijdelijk opgeheven is omwille van ‘buitengewone omstandigheden’. Lees: de grens tussen Frankrijk en Duitsland is niet open. En dat terwijl uitgerekend de Frans-Duitse grens werd uitgekozen om de zestigste verjaardag van de Navo te vieren.

Obama, Sarkozy en Merkel gaan op familiefoto. Onder de journalisten (!) breekt applaus uit.

02u30, Sündheim (immer noch)

De Duitse agent belt zijn Franse collega. Die raadt ons aan dezelfde weg helemaal terug te rijden. Intussen worden we nog 1x tegengehouden aan een Duitse controlepost. ‘Können wir in den Bus rundschauen?’ In de verte klinken helikopters die het luchtruim bewaken.

03u00, Pont Vauban, Straatsburg

Na zowat 2,5 uur en 112 kilometer bereiken we opnieuw de Pont Vauban, dicht bij het hotel. Ditmaal mogen we er wel over, zij het te voet. Tot aan het hotel -een goede kilometer- passeren nog 23 politiecombi’s.
Binnen zes uur steken de staats- en regeringsleiders van de Navo op een steenworp van hier de Passerrelle des deux Rives over, een brug die Kehl met Straatsburg verbindt.

zaterdag, 9u, hotel Ibis Pont de l’Europe, Straatsburg

Voor hotel Ibis staan om de tien meter politieagenten. Ze vormen een corridor voor de kolonne van staats- en regerinsghoofden die elk moment kan passeren. Wanneer president Obama in een zwarte limousine langskomt, klinkt gejuich en applaus bij de buurtbewoners. De staats- en regeringsleiders begeven zich naar het Palais de la Musique et des Congrès voor een werksessie van de North Atlantic Council. Op de agenda: Afghanistan.

11u, van hotel Ibis naar het mediacentrum, Straatsburg

Nog steeds is Straatsburg een hermetisch afgesloten stad. Op elke straathoek en brug politiebarricades. In de buurt van het hotel verzamelen vredesactivisten voor een betoging. De  Pont Vauban is ditmaal ingenomen door luidruchtige actievoerders met zwarte maskers, stenen, buitgemaakte verkeersborden en rookbommen. De sfeer is grimmig, fotografen zetten het op een lopen en zelfs een politiewagen maakt rechtsomkeer. Het is onmogelijk om via de manifestanten te passeren richting centrum. Dan maar op zoek naar een taxi wat verderop. Tegen 13u bereik ik het mediacentrum.
Nieuws valt er na twee dagen topoverleg nauwelijks te rapen. Frankrijk keert zoals aangekondigd terug naar de militaire structuur van de Navo. De discussie over de opvolging van De Hoop Scheffer is nog steeds niet beslecht. En verder is het uitkijken naar updates over Afghanistan.

14u55, mediacentrum

Hotel Ibis Pont de l’Europe, waar ik een paar uur geleden ben vertrokken, staat in brand -zo meldt een Belgische diplomaat.
Ik check Twitter, en vind het volgende bericht: ‘Rubber bullets. Police now in front of Hotel Ibis. Which is on fire. #NATO #OTAN #Strasbourg29 minutes ago from TwitterBerry.’ 
Op een gezamenlijke persconferentie kondigen Angela Merkel en Nicolas Sarkozy aan dat de Deen Anders Rasmussen de nieuwe secretaris-generaal van de Navo wordt.

16u, mediacentrum

Persconferentie met De Crem, De Gucht en Van Rompuy. Al bij al weinig nieuws. De ministers tonen zich tevreden over de keuze voor Rasmussen. De Gucht kondigt aan dat de Navo en de EU in de toekomst waarschijnlijk meer en meer zullen samenwerken. Wat de relatie met Rusland betreft, wijst premier Van Rompuy op een ‘dubbel spoor’: de dialoog onderhouden maar tegelijkertijd de waarden van de Navo verdedigen. ‘Denk aan Georgië. De territoriale soevereiniteit moet gerespecteerd worden.’
Wat verderop houdt Amerikaans president Obama even later de afsluitende persconferentie van de Navo-top. Minister De Crem volgt de toespraak aandacht op een scherm aan de muur.

17u, luchthaven Straatsburg

Onderweg naar de luchthaven moet de bus met Belgische journalisten plots aan de kant: het Amerikaans convooi krijgt voorrang. Even later stapt Obama in de Air Force One, en nemen de drie Belgische ministers de Embreier richting Praag.

22u54, Brussel

De gedachte aan de Ibis-dame die me na 10u nog met een glimlach ontbijt serveerde, laat me niet los. Wie steekt er nu hotels in brand?