Braziliaanse krant lanceert eigen WikiLeaks

Nieuws

Braziliaanse krant lanceert eigen WikiLeaks

21 september 2011

De grootste krant van Brazilië heeft zondag een eigen versie van WikiLeaks gelanceerd. Brazilianen kunnen via het internet al dan niet anoniem documenten opladen die verder onderzoek verdienen.

Fohlaleaks heet het initiatief. Het gaat om een pagina op de internetversie van de krant Folha de São Paulo. Iedereen kan er documenten en suggesties kwijt.
“Stuur informatie van algemeen belang die journalistiek onderzoek door Folha verdient”, staat er bovenaan op de pagina. Vervolgens krijgt de bezoeker de vraag of hij al dan niet anoniem wil blijven en of hij eventueel bijkomende informatie wil verstrekken aan een journalist. Geeft men zijn naam, e-mailadres en telefoonnummer op, dan krijgt men de belofte dat die niet zullen worden bekendgemaakt.

WikiLeaks

Tot slot krijgt men de kans om op een eenvoudige manier tekst-, foto-, video-, audio- of PDF-documenten op te laden, eventueel vergezeld van een korte samenvatting. De redactie belooft dat ze niets zal publiceren zonder alles grondig te controleren.

Folha de São Paulo is de krant met de grootste oplage van Brazilië en wordt ook beschouwd als een van de meest invloedrijke kranten van het land.
Het idee voor Fohlaleaks haalde de krant bij WikiLeaks, de bekende klokkenluiderssite waar al tal van vertrouwelijke regeringsdocumenten uitlekten. De Folha heeft al samengewerkt met WikiLeaks toen die Amerikaanse diplomatieke telexen de wereld in stuurde.

Corruptie en geweld

De laatste maanden is in Brazilië veel media-aandacht voor corruptie. Zo zette de nieuwe Braziliaanse president Dilma Rousseff in haar eerste acht maanden al vier ministers aan de deur.

De overheid verliest ook terrein op de georganiseerde misdaad. De meeste moorden blijven onbestraft. Sommige experts spreken al van een “mexicanisering” van het geweld in Brazilië, een verwijzing naar de bloedige strijd tussen de Mexicaanse ordediensten en de misdaadkartels.

Op 12 augustus werd Brazilië opgeschrikt door de moord op rechter Patrícia Acioli, die bekend stond om haar harde aanpak van de georganiseerde misdaad. Acioli werd met 21 kogels gedood voor haar huis in Niteroi, op 30 kilometer van Rio de Janeiro. Drie politieagenten worden verdacht van de moord.