Brazilië in de bres voor Irakese vluchtelingen

Nieuws

Brazilië in de bres voor Irakese vluchtelingen

Els Scholiers

04 juli 2007

Brazilië gaat ongeveer 100 Palestijnse vluchtelingen uit Irak opnemen en integreren, zo meldt de UNHCR (Hoge Commissie voor Vluchtelingen van de VN). Hiermee is Brazilië een uitzondering, want op Canada en Nieuw-Zeeland na, stelt geen enkel ander land zich kandidaat om Palestijnse vluchtelingen uit Irak te helpen.

De overheid van Brazilië zal ongeveer 22 Palestijnse families in São Paulo huisvesten en 18 gezinnen vinden in Rio Grande do Sul een onderkomen. Brazilië engageert zich ook om de vluchtelingen succesvol te integreren in de Braziliaanse samenleving. Zo voorziet Brazilië ‘cultuur’- en taallessen en worden tweetalige (Arabisch-Portugees) medewerkers wegwijs gemaakt in de Palestijnse cultuur en tradities. 
Sinds 2003 leven de meeste Palestijnse vluchtelingen in Ruwayshed (Jordan), op 60 km van de grens met Irak. Daar krijgen ze te kampen met de zware weersomstandigheden in de woestijn. Meer dan 1450 Palestijnen uit Irak blijven gestrand op de grens tussen Irak en Syrië in verschrikkelijke omstandigheden.

Het Irakese vluchtelingenprobleem

Volgens schattingen van de VN zijn er ongeveer 1,8 miljoen Irakezen ontheemd en zeker 2 miljoen Irakezen hebben het land ontvlucht. Per maand proberen 50.000 mensen Irak te verlaten. De meeste van deze vluchtelingen bevinden zich in de buurlanden Syrië en Jordanië, waar ze in onmenselijke omstandigheden in vluchtelingenkampen overleven.
Het Europees Parlement en de Europese Commissie hebben recent geprobeerd om alle Europese lidstaten op één solidaire lijn ten aanzien van de Irakese vluchtelingencrisis te krijgen. In het kader van een ressetlement programme (hervestigingsprogramma), waardoor vluchtelingen op een legale manier naar een derde land reizen (in dit geval in de EU), wilde de Europese Commissie alle lidstaten aan boord te halen. Maar dat is niet gelukt, vertelt Pieter De Gryse van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Ook de door het Europese Parlement goedgekeurde resolutie, die opkomt voor de vluchtelingen in Jordanië en Syrië, kon de Europese Raad niet tot actie bewegen.

Zweden

De meeste lidstaten tonen zich niet bereid om Irakese vluchtelingen op te nemen. Enkel Zweden speelt een actieve rol en laat jaarlijks zo’n 4000 tot 5000 vluchtelingen toe. Ook ons land behoort tot de groep landen die weigerachtig staan tegenover de Irakese vluchtelingen. “België houdt zich in de discussies binnen de Raad op de vlakte”, zegt Pieter De Gryse. Hoewel ons land zich vroeger wel liet verleiden tot de opname van vluchtelingen (uit Bosnië, Chili en Viëtnam). “Sinds de jaren ’80-‘90 is het hervestigingsbeleid stilgevallen”, aldus De Gryse. “Vandaag vragen wij, net als het ECRE (Europese koepelorganisatie van de vluchtelingenwerkingen), dat vluchtelingen in Syrië en Jordanië via een hervestigingsprogramma  in Europa terecht kunnen.”
Gelukkig staat het thema opnieuw op de politieke agenda en Vluchtelingenwerk Vlaanderen zal er dan ook op toezien dat het tijdens de regeringsonderhandelingen op de tafel blijft liggen.
http://www.vluchtelingenwerk.be 
www.mercopress.com