Broederlijk Delen lanceert nieuwe campagne met ambassadeur Axl Peleman

Nieuws

Broederlijk Delen lanceert nieuwe campagne met ambassadeur Axl Peleman

Broederlijk Delen lanceert nieuwe campagne met ambassadeur Axl Peleman
Broederlijk Delen lanceert nieuwe campagne met ambassadeur Axl Peleman

Lisa Labath

21 februari 2012

De nieuwe campagne van Broederlijk Delen vestigt de aandacht op de ontginning van grondstoffen en de gevolgen daarvan op het leven van mensen in Latijns-Amerika. Zanger Axl Peleman trok als ambassadeur van de campagne met Broederlijk Delen naar Guatemala. Broederlijk Delen werkt samen met verschillende partnerorganisaties om de rechten van de plaatselijke bevolking te verdedigen.

Een gouden toekomst?

Het Westen is altijd al afhankelijk geweest van geïmporteerde grondstoffen en dat is vandaag niet anders. Op zich is niets mis met de ontginning van grondstoffen. Maar met de manier waarop dit gebeurt, loopt het wél vaak mis.

Multinationals starten steeds nieuwe exploitaties op honderden locaties, vaak in kwetsbare natuurgebieden en in de woon-, leef- en werkgebieden van inheemse volkeren en plattelandsgemeenschappen. De lokale bevolking heeft hier absoluut geen inspraak in en betaalt een grote prijs. Dorpen, landbouw, lokale economie en omgeving moeten wijken voor nieuwe grootschalige mijnprojecten, olie- en gasontginningen, pijpleidingen of stuwdammen. Milieuwetten zijn zwak of worden genegeerd. Basisrechten zoals het recht op eigen voedselwinning, zuiver water en gezondheid worden met de voeten getreden.

Broederlijk Delen

Zanger en televisiefiguur Axl Peleman trok als ambassadeur van de campagne van Broederlijk Delen naar het departement San Marcos in Guatemala, waar hij kennismaakte met de inheemsen en kleine boeren die rond de Marlin goud- en zilvermijn wonen. “De situaties die ik hier heb gezien, duwen het begrip miserie voor mij naar ongekende hoogten”, vertelt hij. Hij maakte samen met lokale muzikanten het campagnelied en hield een dagboek bij van zijn ervaringen. Foto’s kan je hier bekijken.

Het mijnbedrijf in San Marcos veroorzaakt fundamentele problemen voor de bevolking in het gebied. De multinational die de mijn ontgint, vervuilt de omgeving met giftige afvalstoffen en verbruikt dagelijks duizenden liters kostbaar grondwater. Samen met hun akkers en drinkwater, komen ook de voedselvoorziening en gezondheid van de mensen in het gedrang.Velen vallen ten prooi aan ondervoeding en marginalisering. Ook  huidaandoeningen als gevolg van giftige stoffen komen frequent voor.

Peleman getuigt: “Op het moment dat ik in de buurt van zo’n plaatselijk riviertje kwam, begonnen mijn ogen verschrikkelijk te jeuken en te branden. De geur van steengruis en houtskool, waaraan ik ondertussen al wat gewoon was geworden, maakte plaats voor een flauwe azijngeur. Voor geen geld zou ik met blote voeten in die beek gaan staan, laat staan ervan drinken. Mijn afgrijzen was des te groter toen ik later die dag werd voorgesteld aan families die voor hun dagelijkse behoeftes rechtstreeks afhankelijk zijn van die stroompjes.”

Samenwerking

Om ervoor te ijveren dat ontginning steeds gebeurt met respect voor recht op inspraak, wonen, werken en leven van de lokale gemeenschap, werkt Broederlijk Delen samen met verschillende partnerorganisaties in Latijns-Amerika. Deze organisaties verdedigen de rechten van de plattelandsgemeenschappen die benadeeld worden door ontginning van grondstoffen. Op deze manier proberen ze het verschil te maken in het Zuiden. Zowel in Guatemala, Colombia, Ecuador, Peru en Bolivia zijn dergelijke organisaties actief.

Eén van deze partnerorganisaties is COPAE in Guatemala. COPAE staat voor Comisión Pastoral Paz y Ecología (pastorale commissie voor vrede en ecologie). De vereniging stimuleert initiatieven zoals de volksconsultaties, een recht van inheemsen op democratische inspraak. Daarnaast onderzoekt het de waterkwaliteit in de omgeving van de mijn en zorgt het voor juridische begeleiding van de gemeenschappen. Broederlijk Delen steunt COPAE in 2012 met 20.000 euro. Dat geld gaat naar informatiemateriaal en begeleiding van volksconsultaties, studie van de waterkwaliteit en overleg met overheden.

Lees alles over de campagne op de website van Broederlijk Delen.