Bulgarije kan fluiten naar 220 miljoen Europees geld
An Pauwels
26 november 2008
De Europese Commissie maakte dinsdag bekend dat Bulgarije definitief mag fluiten naar 220 miljoen euro. Reden? Onvoldoende vooruitgang in de aanpak van corruptie. De ontgoocheling is groot in Bulgarije.
Meglena Plugchieva, de vice-premier en beheersverantwoordelijke voor de Europese fondsen in Bulgarije, uitte in een interview met de Bulgaarse krant Standart haar ongenoegen en ontgoocheling. Volgens Plugchieva werd reeds grote vooruitgang geboekt in de strijd tegen corruptie, en focust Brussel eens te meer op de negatieve aspecten in Europa.
“Welke EU-lidstaat is wél perfect?” Plugchieva hekelt vooral de dubbele houding van de Commissie. “Ik bracht Brussel op reguliere tijdstippen op de hoogte van ons werk. Zelfs de heer Olli Rehn en de externe auditeurs waren onder de indruk van onze transparante aanpak en de vooruitgang die we maakten.”
De beslissing om Bulgarije 220 miljoen euro te ontzien kwam voor haar dan ook als een grote verrassing. “De uitspraak ontnam elke motivatie bij de mensen die zich hier continu voor ingezet hebben. Maar we zullen ons niet gedragen als een chagrijnig kind. We hebben immers alle inspanningen geleverd voor het welzijn van Bulgarije, en niet voor Brussel. We blijven dan ook hard werken.”
Tijd tekort
Ook bij Betina Joteva, woordvoerder van de Bulgaarse permanente vertegenwoordiging in de Unie, is de ontgoocheling groot. “De laatste maanden heeft Bulgarije zich uitermate ingezet om te voldoen aan de strenge eisen die de Commissie stelde. Maar de tijd was te kort…”, zei Joteva in een interview met EUobserver.
Volgens het boekje
Olli Rehn, Europees Commissaris voor Uitbreiding en supporter van Bulgarijes toetreding in 2007, minimaliseert de reeds geboekte vooruitgang waar Plugchieva op hamert. In een interview met enkele journalisten dindsag, verklaarde hij dat “vele maatregelen slechts beloftes zijn. Het blijft wachten op concrete resultaten, vooral op vlak van justitie en het beheer van de EU-fondsen.”
Rehn benadrukt dat Bulgarije een economisch succesverhaal is, en een toegewijd EU-lid, maar “we moeten de centen van de Europese belastingbetaler beschermen. Het geld wordt niet fatsoenlijk beheerd, en dus moeten we de regels van het financieel management volgen.”
Welke EU-lidstaat is wél perfect?
Centen in de koelkast
In juli 2008 had de Europese Commissie reeds bekend gemaakt dat zo’n 800 miljoen euro voor Bulgarije tijdelijk bevrozen werd. Daarvan blijft nu dus een eerste schijf van 220 miljoen definitief in de Europese kas. Maar Sofia kan ook de rest aan fondsen aan zijn neus zien voorbijgaan als het geen korte metten maakt met de corruptie.
“Het gaat uiteraard om een enorme som geld, dus de ontgoocheling van de Bulgaarse politici is best te begrijpen”, zegt een doctor in de Slavistiek aan de Universiteit Gent. “Het geld kon gebruikt worden voor infrastructuur, hervorming van het gerecht en - ironisch genoeg - de strijd tegen corruptie.”
Roep om vervroegde verkiezingen
In Bulgarije hebben alle oppositiepartijen ondertussen het ontslag gevraagd van de regering. “De regering probeert zijn eigen mislukkingen te verbergen en creëert daarom anti-Europese gevoelens”, zei voormalig eerste minister Ivan Kostov in het parlement woensdag.