Burgermilities en drugskartels bevechten elkaar in Michoacán, Mexico

Nieuws

Burgermilities en drugskartels bevechten elkaar in Michoacán, Mexico

Burgermilities en drugskartels bevechten elkaar in Michoacán, Mexico
Burgermilities en drugskartels bevechten elkaar in Michoacán, Mexico

Zynke Huysmans

15 januari 2014

Het Mexicaanse leger komt tussenbeide in de westelijke deelstaat Michoacán waar burgermilities en drugsbendes elkaar bestrijden. Het geweld escaleerde het voorbije weekend in de regio Tierra Caliente, de thuisbasis van het drugskartel van de Tempeliers, de Caballeros Templarios. Terwijl wetteloosheid regeert, proberen de autoriteiten er de orde te herstellen.

Hoewel de militante zelfverdedigingsgroep begin vorig jaar voor het eerst het licht zag in Michoacán, flakkerde het geweld de laatste dagen pas echt op. De burgermilities begonnen een veroveringsmars en bezetten de steden Paracuaro, Antunez en Nueva Italia. Op die manier trachtten ze de stad Apatzingán te bereiken, het hoofdkwartier van de Tempeliers, met als doel het drugskartel te verdrijven.

Uitzichtloze drugsstrijd

Afgelopen zondag namen honderden leden van de zogenaamde zelfverdedigingsgroepen de stad Nueva Italia in. Ze willen de inwoners bevrijden van de controle die de Tempeliers in de regio uitoefent. Bij hun aankomst ontwapenden ze de lokale politie en omsingelden het stadhuis. Bijna onmiddellijk barstte een vuurgevecht los rond het stadsplein. De Mexicaanse drugsoorlog die de voorbije zes jaar meer dan 70.000 levens eiste, lijkt daarmee nog niet afgelopen te zijn.

Iets meer dan een jaar geleden werd Enrique Peña Nieto de nieuwe president van Mexico. Anders dan zijn voorganger besliste hij de focus van zijn beleid te verleggen van drugs naar sociale kwesties. Zelfverdedigingsgroepen vulden bijna onmiddellijk het vacuüm op door zelf de wapens op te nemen tegen de drugsbendes. Michoacán wordt nu bijna een jaar geteisterd door het geweld tussen beide partijen. De Mexicaanse regering stuurde de voorbije maanden al troepen en politieagenten naar de deelstaat maar die hielden zich tot vandaag afzijdig.

Een kluwen van geweld

De regering roept op de wapens neer te leggen en nodigt de strijdende burgers uit zich aan te sluiten bij de politie. De burgermilities weigeren de strijd op te geven vooraleer de drugshandelaars gearresteerd zijn. Ze vrezen voor de veiligheid van hun families. Bovendien zouden de lokale en federale politie volgens hen heulen met de vijand. Geruchten doen de ronde dat de zelfverdedigingsgroepen gesteund worden door een rivaliserend drugskartel Nieuwe Generatie die een drugsoorlog uitvecht met de Tempeliers. Anderen beweren dan weer dat de Tempeliers de burgermilities gebruiken als dekmantel van illegale activiteiten.

Volgens de overheid opereren de zelfverdedigingsgroepen buiten de wet en maken ze gebruik van geweren die in Mexico enkel toegelaten zijn voor militaire doeleinden. Tot op heden ondernam het leger nog geen enkele actie tegen deze groeperingen, en er zou zelfs sprake zijn van een samenwerking. Een deel van Mexico lijkt gecontroleerd te worden door verschillende gewapende groepen, zonder dat het geheel duidelijk is van waar ze komen en waar hun belangen liggen.