Canadese stammen eisen actie tegen kwikvervuiling

Indianenleiders in Canada eisen dat hun regering actie onderneemt om de slachtoffers van een door kwik vervuilde rivier in Ontario te compenseren. Een voormalige Canadese indianenleider is een hongerstaking begonnen uit protest tegen de ernstige vervuiling van de rivier.

  • CC BY-NC 2.0 Rainforest action network Protest van de Grassy Narrows First Nation tegen houtkap op hun gronden (archieffoto 2006). CC BY-NC 2.0 Rainforest action network

Leiders van van Grassy Narrows First Nation (ook bekend als Asubpeeschoseewagong), een inheemse bevolkingsgroep van 1.500 mensen in het district Kenora in Ontario, wezen er tijdens een persconferentie op dat indianen tientallen jaren na de vervuiling van de rivier Wabigoon, nog steeds hebben te lijden onder de gevolgen van kwikvergiftiging. Die is veroorzaakt door een papierfabriek die in de jaren zestig meer dan 10 ton afval dumpte in het water.

“Ik ga toch dood”, zei Steve Fobister, de voormalige indianenleider die sinds maandag in hongerstaking is. Slachtoffers van de vervuiling krijgen volgens hem inadequate zorg en compensatie.

De regering zou verder niets hebben gedaan met de bevindingen uit een rapport van de Mercury Disability Board uit 2009, waar in staat dat dat nog niet duidelijk is hoe lang het giftige kwik in de rivier aanwezig zal blijven. Het kan volgens de auteurs “tientallen jaren” zijn en daardoor een “ernstige bedreiging voor de gezondheid” blijven. Het rapport werd geschreven in opdracht van de overheid.

Houtkap

De indianen willen ook dat duidelijk wordt vastgelegd dat zij rechten hebben op het land van hun voorouders. Die rechten moeten onder meer betrekking hebben op natuurlijke hulpbronnen, zoals vis, bomen, mijnen en water. Buitenstaanders mogen daar gebruik van maken, maar niet zonder toestemming en alleen als het gebruik past binnen hun traditionele wetten, zei Stan Beardy, de regionale chief voor Ontario van Nishnawbe Aski Nation.

Eind juni kende het Canadese Hooggerechtshof 1.700 vierkante kilometer land toe aan Tsilhqot’in First Nation in British Columbia. Een paar weken later handhaafde de rechter op grond van bestaande verdragen echter de mogelijkheid van de overheid om op grote schaal houtkap toe te staan op het traditionele land van Grassy Narrows First Nation, meldt de Canadese krant The Globe and Mail.

De indianenleiders stelden dinsdag dat de wetten van de provinciale en landelijke overheid hun land in de afgelopen 147 jaar ziek hebben gemaakt. “Het land is ziek”, zei Beardy, “Wij worden ziek. We worden arm, wanhopig en sterven.”

De Canadese minister voor Inheemse Zaken David Zimmer heeft zondag gesproken met Fobister. Hij erkende dat “het ernstige lijden van de mensen van Grassy Narrows First Nation, inclusief dat van Steve Fobister, een gevolg is van kwikvergiftiging.” De minister zei te zullen bekijken hoe mensen met gezondheidsproblemen geholpen kunnen worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.