Chaos in Guinee na dood Conté

Nieuws

Chaos in Guinee na dood Conté

Het overlijden van president Lansana Conté, die 24 jaar president van het West-Afrikaanse Guinee was, leidt tot politieke instabiliteit. Het leger zou in de hoofdstad Conakry een staatsgreep gepleegd hebben.

Maar ondanks de persmededelingen waarmee soldaten de media bestoken over de val van de regering, heeft eerste minister Ahmed Tidiane Souaré al laten weten dat de regering nog intact is, zo meldt het VN-nieuwsagentschap IRIN. ‘Er is niets verloren’, zei Souaré op Radio France International. ‘Een staatsgreep zou ons land 30 tot 40 jaar doen terugkeren in de geschiedenis.’
De straten van Conakry zouden grotendeels verlaten zijn, zwaarbewapende soldaten patrouilleren er. Winkels en scholen zijn gesloten. ‘Er heerst grote verwarring’, zegt Elizabeth Cote, hoofd van de International Foundation for Electoral Systems in Guinee. ‘Ik denk dat niemand nog weet waar dit eindigt.’
De militaire coupplegers hebben in een mededeling beloofd eerlijke, vrije en transparante verkiezingen te willen organiseren eind december 2010.

Reacties

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft zijn rouw betuigd aan Guinee over de dood van Conté. Hij riep op om vredevol, democratisch en grondwettelijk de macht over te dragen. ‘Hij roept op tot kalmte en roept het leger op om het democratisch proces te respecteren’, zei de woordvoerder van Ban Ki-moon.
De commissievoorzitter van de Afrikaanse Unie (AU), Jean Ping, heeft de berichten over een staatsgreep sterk veroordeeld. Volgens Ping vormt dit een zware inbreuk op de grondwet van het land.

24 jaar president

De 74-jarige president Lansana Conté overleed maandagavond 22 december. Hij was al jaren ziek: Conté was amper nog te been door suikerziekte en andere gezondheidsproblemen. Hij regeerde vanuit zijn dorp en komt nog amper in de hoofdstad. Conté wordt wellicht vrijdag begraven.
De International Crisis Group (ICG) waarschuwde in 2003 al voor chaos na de dood van Conté. De organisatie riep de politici van het land toen op om samen met de internationale gemeenschap samen te werken om meer stabiliteit te bereiken. Zoniet zou Guinee in een burgeroorlog verzeild geraken, waarschuwde ICG.

Bloedige rellen

In Guinee zijn nieuwe presidentiële verkiezingen gepland in 2010. De afgelopen twee jaar waren verschillende keren parlementsverkiezingen gepland, maar die werden telkens afgelast. Het mandaat van de huidige politici liep af in 2007.
In januari 2007 kwamen duizenden inwoners van het land op straat om het vertrek van president Conté te eisen. Conté riep de staat van beleg uit, bij confrontanties met de politie en het leger vielen tientallen doden.