Charles Michel: ‘Vechten voor onze economie, voor democratie en tegen obscurantisme’

Na de minister van Buitenlandse Zaken was het de beurt aan premier Charles Michel om zijn visie op de taak van de Belgische diplomatie in het komende jaar te geven. Er moet een einde komen aan Belgium bashing, zei Michel op de diplomatieke dagen, georganiseerd naar aanleiding van het jaarlijkse bezoek van de Belgische ambassadeurs aan ons land.

  • UN Women (CC BY-NC-ND 2.0) Premier Michel tijdens een samenkomst in New York rond gendergelijkheid in New York, september 2015. UN Women (CC BY-NC-ND 2.0)

Voor de premier staat economische diplomatie op de eerste plaats, en hij is ervan overtuigd dat die goede kansen maakt dankzij het beleid van zijn economische en fiscale regering. Hij kondigde in dat verband de oprichting aan van een Task Force rond de gouverneur van de Nationale Bank om de aantrekkelijkheid van België voor buitenlandse investeerders beter te ‘verkopen’.

Michel zelf zal de komende maanden een economische missie naar China leiden, waar hij zal deelnemen aan het Boao Forum, de Aziatische tegenhanger van Davos, en hij voorziet ook een missie naar Noord-Amerika en bijzondere inspanningen in diverse Europese landen.

Charles Michel beseft dat economisch beleid geen zaak is van louter binnenlands beleid. ‘De algemene neergang van de opkomende economieën brengt onze inspanningen in het gedrang’, noteerde hij terecht. Het toont ook aan hoe de economische onderlinge afhankelijkheid in de wereld gegroeid is.

‘De algemene neergang van de opkomende economieën brengt onze inspanningen in het gedrang.’

Naast de economische diplomatie, besteedde Michel ook bijzondere aandacht aan de migratiecrisis: de oorzaken, de aanpak in België, maar ook de samenwerking met Turkije en andere landen in de regio.

Michel pleit al jaren voor een drievoudige aanpak van crisissen in de wereld – met diplomatie, development en defensie – en hij herhaalde die overtuiging ook tijdens zijn toespraak voor Belgische en buitenlandse diplomaten in het Egmontpaleis.

‘De conflicten, het geweld en het niet respecteren van de mensenrechten en de rechtsstaat zijn de eerste factoren die ervoor zorgen dat vluchtelingen beginnen aan hun tocht. Maar het gebrek aan hoop, de ellende en de honger of zelfs de klimaatverandering zijn ook bepalende factoren.’

In dezelfde lijn klonk het pleidooi van de eerste minister om meer aandacht te geven aan het respect voor de rechtsstaat en de fundamentele vrijheden in Afrika. ‘Er is geen democratie zonder legitimiteit. En er is geen legitimiteit zonder het respect voor het contitutioneel pact dat de bevolkingen en hun leiders verenigt.’

Diplomatie, zei Charles Michel ook nog, is ‘het verdedigen van de democratie, van de vrijheid, van de mensenrechten en het verwerpen van geweld en obscurantisme’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.