Chili krijgt probleem tienermoeders niet onder controle
Marianela Jarroud
29 juni 2012
In Chili heeft nu al bijna een zesde van het aantal baby's dat jaarlijks geboren wordt, een tienermoeder. Preventie faalt, zeggen experts.
“De armsten onder de armen, in economische zin, zijn de kinderen van tienermoeders”, zegt psychologe Vania Acuña van het studiecentrum Centro de Estudio Sistémico. “Daar concentreert zich de armoede. En daarom is zo snel mogelijk een efficiënt overheidsbeleid nodig om dat probleem te voorkomen.”
Vandaag faalt het preventiebeleid, zegt ze. Tieners hebben vandaag wel toegang tot informatie over anticonceptiemethodes, maar veel jongeren proberen via een seksuele relatie een emotionele leegte te vullen. Het overheidsbeleid is dus slecht georiënteerd, aldus Acuña.
Onvervulde behoefte
“Jongeren voelen zich zeer eenzaam en onbeschermd, vaak kampen ze met pijn en verdriet, zonder dat de volwassenenwereld die tempert, want volwassenen hebben hun eigen problemen. Een zwangerschap vervult dan een onvervulde behoefte aan genegenheid, de fantasie dat de baby van de moeder zal houden zoals niemand ooit van haar heeft gehouden.”
Een studie over tienerzwangerschap die het ministerie van Sociale Ontwikkeling eind 2011 publiceerde, stelt dat meer dan 40.000 kinderen van de 250.000 die elk jaar geboren worden in Chili, een tienermoeder hebben. In twee derde van de gevallen behoren de tienermoeders tot het armste deel van de bevolking.
De tienerouders vertelden aan de onderzoekers dat ze de anticonceptiemethodes kenden. Maar zes op tien had daar desondanks geen gebruik van gemaakt tijdens de eerste seksuele relatie.
Seksuele voorlichting
Vooral in de categorie tot vijftien jaar is de situatie rampzalig, zegt Ramiro Molina van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (Cemera). Bij de zeventien- tot negentienjarigen daalt het aantal zwangerschappen, bij de zestien- en zeventienjarigen blijft de situatie gelijk.
Molina, die expert is in pediatrische gynaecologie, merkt op dat Chili het laatste Latijns-Amerikaanse land was dat seksuele voorlichting op school verplicht maakte.
In augustus 2011 kondigde de minister van Onderwijs aan dat ongeveer 1 miljoen euro zou worden uitgetrokken om leraren in de meest kwetsbare gebieden van het land bij te scholen op het vlak van seksuele voorlichting. Tot nog toe is nauwelijks een derde van dat bedrag uitgegeven, zegt Molina.
Hypocriet land
De overheid is nu wel met programma’s gestart om zwangere tieners op school te houden zodat ze hun opleiding afmaken. Maar zowel Vania Acuña als Ramiro Molina geeft het overheidsbeleid een onvoldoende.
“We zijn niet alleen een conservatief land, we zijn ook een hypocriet land, en dat brengt ons veel schade toe”, zegt Molina. “De hypocrisie bestaat erin dat men wel zegt dat men zaken gaat doen maar dat men er dan geen werk van maakt. Dit harde conservatisme, dit onwetende traditionalisme, die pure onwetendheid brengt ons verschrikkelijk zware schade toe.”