China lanceert grootschalige schoonmaakbeurt van waterlopen

Nieuws

China lanceert grootschalige schoonmaakbeurt van waterlopen

Joren Gettemans

18 maart 2009

De Chinese overheid heeft het "Speciale Waterproject" gelanceerd, een enorm project dat over een periode van twaalf jaar de verslechtering van de waterkwaliteit in China een halt moet toeroepen.

Volgens Peking gaat het om het grootste milieuproject in het land sinds de oprichting van de Volksrepubliek in 1949. Het project heeft een budget van meer dan dertig miljard yuan (3,4 miljard euro). De Chinese regering wil niet gewoon waterzuiveringstations bouwen, maar volledige rivierbekkens saneren. Zo moeten veel meer Chinezen toegang krijgen tot veilig drinkwater terwijl ook het milieu ervan kan profiteren.
De veiligheid van drinkwater is een groot probleem geworden in China. In stedelijke gebieden wordt 64 procent van het water beschouwd als enkel goed genoeg voor gebruik door de industrie of de landbouw. De helft van de Chinese steden kampt met vervuiling van het grondwater.
Het Speciale Waterproject is een onderdeel van het Nationale Wetenschaps- en Technologieplan, dat uit zestien sleutelprojecten bestaat. Het plan tekent de koers uit van de Chinese wetenschappelijke en technologische ontwikkeling voor de volgende vijftien jaar.