"China moet leren van het succes van het Indiase pluralisme"
Emily-Anne Owen
22 juni 2012
De Chinese regering moet niet "het individualisme uitbannen" maar diversiteit in religie, cultuur en taal aanmoedigen. Dat zei de Dalai Lama nadat deze week opnieuw een Tibetaan omkwam door zelfverbranding.
Op de Universiteit van Westminster in London moedigde de Dalai Lama de Chinese regering deze week aan te leren van het “succes” van het pluralisme in India, waar hij sinds zijn vlucht uit Tibet in 1959 woont. Hij benadrukte dat er wat hem betreft van complete onafhankelijkheid “geen sprake” is, maar hij betreurde het “ouderwetse” systeem van de Communistische Partij. Volgens pro-Tibetorganisaties willen de communisten de cultuur vernietigen.
Zelfverbranding
Eerder deze week stak de Tibetaanse herder Tamdin Thar zichzelf in brand in de autonome Tibetaanse Prefectuur Huangnan, in noordwest-China. Sinds 2009 hebben nu 38 Tibetanen dat gedaan. Thar was de 29e die eraan is overleden. Vorige maand gebeurde dat voor het eerst in Lhasa, de Tibetaanse hoofdstad, toen twee mannen zichzelf buiten een tempel in brand staken.
Sinds de opstanden in 2008 heeft China tegenstand in Tibet keihard de kop ingedrukt. Permanente politiebewaking, minder voedsel en water en verplicht patriottisch onderwijs voor monniken hebben voor woede en wanhoop gezorgd. Dit jaar heeft de regering meer dan een miljoen portretten van de vier belangrijkste partijleiders, met Chinese vlaggen, verspreid over Tibetaanse kloosters, huizen en scholen. Afbeeldingen van de Dalai Lama zijn verboden.
In april werd een Tibetaanse school gesloten die lessen gaf over de Tibetaanse taal en cultuur, volgens het in India gevestigde Tibetaanse Centrum voor Mensenrechten en Democratie. “Taal is voor ieder ras heel belangrijk”, zegt Tsering Woeser, een Tibetaanse dichter en schrijver die een invloedrijk blog heeft. “Scholen moeten lesgeven in het Mandarijn en particuliere scholen worden geleidelijk gesloten. Intellectuelen, schrijvers, zangers en medewerkers van ngo’s zijn gearresteerd en gevangen gezet. Ik ben bang dat de Tibetaanse cultuur op een dag zal uitsterven.”
Culturele genocide
Beijing pleegt “culturele genocide”, zei de Dalai Lama vorig jaar in Tokyo, en dat is volgens hem uiteindelijk de oorzaak van de zelfverbrandingen.
Dit is opruiende taal, vond China, dat verklaarde dat het hier gaat om “terrorisme in vermomming”. De staatskrant China Daily schreef maandag dat er geen Tibetaanse kwestie is en dat het een fictie is, “bedacht door Engeland”.
Maar de schendingen van de mensenrechten zijn niet tijdelijk, schreef de organisatie International Campaign for Tibet (ICT) in april in een nieuw rapport waarin een overzicht werd gegeven van zestig jaar onderdrukking. “De cultuur is vanaf het begin het doelwit van vernietiging”, aldus voorzitter Mary Beth Markey. “Dat gebeurt door allerlei campagnes, regels en wetten. Alle culturele uitingen die daarbuiten vallen, worden gecensureerd of met dwang aangepast.”