China stoot Groot-Brittannië uit top vijf van grootste wapenexporteurs

Nieuws

China stoot Groot-Brittannië uit top vijf van grootste wapenexporteurs

China stoot Groot-Brittannië uit top vijf van grootste wapenexporteurs
China stoot Groot-Brittannië uit top vijf van grootste wapenexporteurs

Manon Pauwels

18 maart 2013

China kegelt Groot-Brittannië uit de top vijf van de grootste wapenexporteurs, dat meldt het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri). Sinds de Koude Oorlog stond geen enkel niet-Europees of Noord-Amerikaans land zo hoog in de ranking.

De wapenexport van China steeg met 162 procent tussen 2008-2012 ten opzichte van de vorige vijfjaren periode. China’s aandeel op de internationale markt bedraagt nu 5 procent van het totale wereldaandeel. Voor de periode 2003-2007 was dat nog maar 2 procent. Bijgevolg is China nu het eerste land buiten Europa of Noord-Amerika dat sinds de Koude Oorlog zo hoog in de ranking staat.

De grootste afnemers van de nieuwe nummer vijf zijn Pakistan, Myanmar en Bangladesh. Pakistan is de grootste van de drie en neemt meer dan de helft van alle door China geproduceerde grote conventionele wapens af (helikopters, raketten, gevechtsvliegtuigen…). Dat zal in de loop van de volgende jaren ook zo blijven omwille van de gigantische bestellingen die Pakistan bij China heeft geplaatst, zoals voor gevechtsvliegtuigen, onderzeeërs en fregatten, aldus het Sipri.

Import-export

De vijf grootste wapenexporteurs zijn nu de Verenigde Staten, Rusland, Duitsland, Frankrijk en China. In de periode van 2008-2012 is het aantal internationale wapentransfers van grote conventionele wapens met meer dan een zesde gestegen. Samen zorgde de top vijf van wapenexporteurs voor driekwart van het aantal wapentransfers.

De grootste wapenimporteurs zijn India, China, Pakistan, Zuid-Korea en Singapore, allen Aziatische staten. Samen voeren zij een derde van alle grote conventionele wapens in. De meest opmerkelijke aankopen van 2012 waren China’s eerste vliegdekschip en een Akula-onderzeeër die aangedreven wordt met nucleaire energie die India bij Rusland bestelde.

Voorlopig hinkt China met vijf procent van de export nog achterop ten opzichte van andere landen met een kleinere economie en minder inwoners. De Verenigde Staten staan nog steeds op nummer één met bijna een derde van alle export van grote conventionele wapens. Rusland volgt met 26 procent en Duitsland en Frankrijk sluiten aan met zeven en zes procent.

Haalt China de VS in?

‘China’s militaire ontwikkelingen worden gevoed door de voortdurende uitbreiding van het budget voor defensie,’ zegt Dr. John Chipman, directeur-generaal en CEO van The International Institute for Strategic Studies (IISS) in een persbericht op de website van het instituut. ‘Dat zien we bijvoorbeeld aan de tien procent stijging in het defensiebudget, die begin maart aangekondigd werd. China besteedt op dit moment meer aan defensie dan buurlanden Japan, Zuid-Korea en Taiwan samen.’

‘Volgens het budget dat we in begin maart bekend maakten,’ schrijft Zhao Xiaozhuo, adjunct-directeur van het Center on China-America Defense Relations op de website China – US Focus, ‘zal China zijn defensiebudget met 10,7 procent verhogen tot bijna 90 miljard euro in 2013.’

Volgens Xiaozhuo zijn er drie redenen voor China’s stijgende defensiebudget. Hij vindt het ten eerste de taak van het Volksbevrijdingsleger, het leger van China, om de soevereiniteit, veiligheid en de territoriale integriteit van het land te bewaren. ‘Ten tweede is het noodzakelijk om het leger te moderniseren,’ schrijft hij. ‘De Chinese geschiedenis van een eeuw lang (1840-1940), vernederd te worden, toont aan dat “achterop hinken je kwetsbaar maakt voor aanvallen”, zoals Mao het ooit zei. Als we niet meer willen aangevallen worden, moeten we het leger dus moderniseren,’ gaat Xiaozhuo verder. Ten derde vindt Xiaozhuo het nodig om in te zetten op defensie, omdat het Volksbevrijdingsleger paraat moet zijn zowel voor noodhulp bij rampen, als bij VN-vredesoperaties.