Christelijk rechts krijgt tik bij Amerikaanse verkiezingen

Nieuws

Christelijk rechts krijgt tik bij Amerikaanse verkiezingen

Sarah McHaney

08 november 2012

Tientallen jaren lang hadden blanke, rechtse evangelicals, momenteel minstens 25 procent van het electoraat, aanzienlijke invloed op de Amerikaanse politiek. Tijdens de verkiezingen van afgelopen dinsdag verloor de evangelische beweging echter kandidaten.

Acht jaar geleden hielp christelijk rechts George W. Bush aan een tweede termijn als president en werden er stappen gezet om het homohuwelijk te verbieden. Nu lijkt het electoraat de orthodox-christelijke agenda echter grotendeels te hebben verworpen.

Conservatieve christenen worden gedwongen zich af te vragen of de dagen van politieke invloed geteld zijn. “Ik geloof niet dat christelijk rechts kleiner is geworden”, zegt Roberta Combs, voorzitter van de Christian Coalition, een conservatieve politieke organisatie. “Evangelicals zijn massaal gaan stemmen voor Romney, maar het was gewoon niet voldoende.”

Bezorgd

De opkomst onder evangelicals was inderdaad hoog, en driekwart van hen stemde voor Republikein Mitt Romney. Toch wisten de Democraten niet alleen het Witte Huis en de Senaat te behouden, ze scoorden ook punten in Maryland en Maine, waar gestemd werd voor het homohuwelijk.

Dinsdagnacht, toen de stembussen dichtgingen, twitterde Albert Mohler, voorzitter van het Theologisch Seminarium van de Zuidelijke Baptisten: “Als de stemming over het huwelijk (in vier staten) uitpakt zoals het nu lijkt, gaan we een fundamentele morele bijstelling van het land tegemoet.”

Woensdagochtend verwoordde Mohler de zorgen die leven bij veel evangelicals. “We zijn terecht diep bezorgd”, schreef hij. “We moeten bidden dat God president Obama’s hart zal veranderen inzake een aantal kwesties, van de bescherming van het ongeboren leven tot de integriteit van het huwelijk.”

Sociale rechtvaardigheid

Niet alle evangelicals zijn echter wanhopig. “Jonge evangelicals denken heel anders over onderwerpen zoals het homohuwelijk en immigratie dan de oudere generatie”, zegt Kevin Wright, pastor van Foundry United Methodist Church in Washington. “Ze nemen de bijbel en hun persoonlijke relatie met Jezus nog net zo serieus, maar zij omarmen daarnaast ook onderwerpen als sociale rechtvaardigheid.”

Sommige analisten hadden voorspeld dat Romneys mormoonse geloof zijn campagne in de weg zou zitten, maar hij kreeg meer evangelische stemmen dan John McCain in 2008. Combs zegt dat Romneys geloofsovertuiging dan ook geen doorslaggevende factor is geweest in zijn verlies. “Evangelicals hebben niet gestemd voor zijn geloof, maar voor Romney als persoon. Hij had goede papieren om ons land te leiden.”

Hoewel religie dan niet direct verantwoordelijk mag zijn voor het verlies van Romney, speelden de waarden waar hij voor stond wel een rol, vooral bij jonge evangelicals. “Zijn waarden doen er meer toe dan zijn religie”, zegt Tim King, directeur communicatie van Sojourners, een christelijke organisatie die zich inzet voor sociale rechtvaardigheid. “Romney heeft zich niet uitgesproken over economische basiswaarden, dat we een land zijn waar mensen voor elkaar zorgen.”

Sojourners deed voorafgaand aan de verkiezingen onderzoek naar het stemgedrag van jonge evangelicals en constateerde dat die groep verdeeld is tussen beide politieke partijen. “Het viel op dat ze meestal achter de Democraten staan als het gaat om immigratie, homohuwelijk en binnenlands beleid. Maar ze stemmen liever Republikeins als het gaat om buitenlands beleid en abortus”, zegt King.

Abortus

De afstand tussen jonge evangelicals en het evangelische leiderschap kan bijdragen aan de afnemende macht van christelijk rechts. “Christelijke rechts krijgt minder invloed in de Verenigde Staten en dat heeft veel te maken met leeftijdsdynamiek”, zegt Wright.

De traditioneel agressieve houding van christelijk rechts op het gebied van bijvoorbeeld abortus, is een van de redenen dat jonge evangelicals zich steeds minder identificeren met de conservatieve christenen. “Ze lopen weg omdat ze zich storen aan de uitspraken van evangelische leiders en niet langer geassocieerd willen worden met hun strikt conservatieve politiek”, zegt King.

Zo bleven de conservatieve evangelicals de senators Todd Akin en Richard Mourdock, twee favorieten van religieus rechts, steunen nadat ze allebei controversiële uitspraken hadden gedaan over abortus en verkrachting. De Republikeinse Partij vroeg Akin en Mourdock zich terug te trekken, maar de evangelische christenen bleven hun kandidaten steunen. Dinsdag verloren ze allebei.