Coalitie P5+1 kraakt in aanloop naar nucleaire gesprekken met Iran

Nieuws

Coalitie P5+1 kraakt in aanloop naar nucleaire gesprekken met Iran

Jim Lobe

02 april 2013

Aan de vooravond van een tweede ronde van gesprekken met Iran over het nucleaire programma van het land groeit de onenigheid onder de zogenaamde P5+1-landen. Dat is volgens Javier Solana, voormalig toponderhandelaar voor de EU, mede het gevolg van het conflict in Syrië.

Solana, voormalig secretaris-generaal van de NAVO en toponderhandelaar met Iran van 2003 tot 2009, deed de uitspraken tijdens een lezing voor het Brookings Institution in Washington. Hij voert aan dat Rusland en China zich naar alle waarschijnlijkheid zullen verzetten tegen bijkomende sancties of druk op Teheran als er op de nieuwe gesprekken in Almaty deze week geen vooruitgang geboekt wordt.

“Ik ben van mening dat de coherentie binnen de P5+1 aan het afnemen is”, zei hij. “En dat is in de eerste plaats aan Syrië te wijten. Vergeet niet dat China en Rusland het niet eens zijn met de Amerikanen en Europeanen op het vlak van Syrië. Dat is een belangrijk thema, omdat Syrië een belangrijke relatie heeft met Iran. Als we het daar niet eens over zijn, is het moeilijker om het probleem op te lossen.”

Syrië is zo belangrijk voor Iran dat het volgens Solana niet mogelijk is om een akkoord te vinden voor het nucleaire programma zonder Syrië te bespreken.

BRICS

Maar Syrië is niet het enige probleem: vorige week lieten de leiders van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika op de BRICS-top verstaan dat het gedaan moet zijn met militaire dreiging en unilaterale sancties tegen Iran. Meningsverschillen moeten “met politieke en diplomatieke middelen worden opgelost.”

De opkomende economieën zijn steeds minder gelukkig met de westerse druk om de import van olie en gas uit Iran te verminderen, vooral omdat er volgend jaar prijspieken voorspeld worden als de Iraanse brandstoffen uit de markt worden geweerd.

Vorderingen

De opmerkingen van Solana komen er te midden van speculatie over mogelijke vorderingen op de gesprekken in Almaty, twee weken na een technische gesprekronde tussen de P5+1 en Iran in Istanboel.

Volgens Laura Rozen, een doorgaans goed ingelichte bron bij de website Al-Monitor, heeft de Iraanse delegatie beloofd de verrijking van uranium tot 20 procent voor zes maanden te stoppen. De huidige voorraad aan verrijkt uranium zou voor medisch gebruik bestemd worden in ruil voor een versoepeling van de westerse sancties.