Cocateelt daalt spectaculair in Bolivia

De cocateelt in Bolivia daalde met 9 procent in 2013 en een spectaculaire 26 procent gedurende de laatste drie jaar. Dat meldt het VN-drugsagentschap (UNODC).

  • Flickr/Oriana Eliçabe (CC BY-NC-SA 2.0) Flickr/Oriana Eliçabe (CC BY-NC-SA 2.0)

De cocateelt in Bolivia is grotendeels geconcentreerd in twee regio’s: Los Yungas, in het oosten van het departement La Paz, en El Trópico, in het centrum van het departement Cochabamba. In beide streken werd de cocateelt in de loop van vorig jaar aanzienlijk teruggeschroefd. Ook de illegale teelt in nationale parken verminderde met de helft, volgens het rapport dat UNODC deze week publiceerde.

Dialoog

In het hele land zou er nu nog op slechts 23.000 hectare coca geteeld worden. “Bolivia verminderde de cocateelt dankzij de vele inspanningen voor uitroeiing, maar ook dankzij de samenwerking met de cocaproducenten zelf”, zegt UNODC-vertegenwoordiger Antonino de Leo.

Het land boekte volgens hem resultaat dankzij een klimaat van participatie en dialoog. “De doelstelling van de regering om illegale coca uit te bannen, is ook het doel van de boeren en de unie van cocaproducenten zelf.”

Sinds president Evo Morales, zelf voormalig leider van de unie van cocatelers, in 2006 aan de macht kwam, begon hij te onderhandelen met de cocaboeren en hun organisaties. Hij wilde hen ervan overtuigen dat als ze gemeenschappelijke doelstellingen zouden bepalen voor de cocateelt, de prijzen ook hoger zouden liggen en de tienduizenden kleine producenten een duurzaam inkomen zouden hebben.

Brazilië

In 2013 steeg de prijs van coca in Bolivia, die al hoger was dan die in Colombia en Peru, met 7 procent, van 7,40 dollar tot 7,80 dollar (5,70 euro) per kilo.

Bolivia mag dan wel vrede gesloten hebben met zijn cocaboeren, het land blijft wel de derde producent van cocaïne in de wereld. In 2013 vernietigde de regering meer dan vijfduizend productie-installaties van cocaïne en nam ze meer dan 20 ton cocaïnepasta in beslag.

De productie in de Andes wordt gevoed door de stijgende vraag in Brazilië, na de Verenigde Staten de tweede afzetmarkt voor cocaïne in de wereld. “Zolang er een sterke vraag bestaat naar cocaïne, zal coca een aantrekkelijk gewas zijn”, besluit De Leo.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.